Een geur van droefenis
De onvolmaakte helden van Guy Vanderhaeghe
Het volmaakte einde van een volmaakte dag door Guy Vanderhaeghe Vertaling Ernst Ris e.a. Uitgever Van Gennep, 288 p., f 34,50
Tegen de morgen in slaap gevallen door Guy Vanderhaeghe Vertaling Ernst Ris Uitgever Van Gennep, 296 p., f 38,50
Hans Schoots
Guy Vanderhaeghe
Het gaat niet goed met de personages in Guy Vanderhaeghes verhalenbundel Het volmaakte einde van een volmaakte dag. Als er geen vader is die wordt vernederd door zijn schoonfamilie omdat al zijn zaken mislukken, is er wel een ontslagen handelsreiziger zonder toekomstperspectieven die paranoïde wordt, of een impopulaire jongen die in de schaduw moet leven van een broer met veel succes bij de meisjes, een patiënt die sterft in de armen van de verzorgster die hem in zijn laatste dagen alleen maar getreiterd heeft, of een echtgenoot die door zijn vrouw bedrogen wordt waar hij zelf bij staat. Het zijn stuk voor stuk suckers, zouden ze in Amerika zeggen: als ze mislukken kan dit alleen maar hun eigen schuld zijn. Vanderhaeghe schrijft echter met grote mildheid over zijn antihelden en beziet hun getob met sympathie: moet niet iedereen het vroeg of laat een keer afleggen? Is op zijn sterfbed niet ook de grootste winner uitgepraat?
Hoofdpersoon in het titelverhaal is Tom Ogle, die nooit tijd heeft gehad voor anderen en op zijn beurt van niemand bezoek krijgt als hij ongeneeslijk ziek in een hospitaal belandt. Bezeten van angst voor het einde proeft hij even ‘de smaak der volmaaktheid’ als een demente vrouw op de gang hem aanziet voor haar overleden echtgenoot en hem voorstelt te gaan picknicken.
Hoewel zijn onderwerpen daartoe gemakkelijk aanleiding kunnen geven, wordt Vanderhaeghe nergens larmoyant. Integendeel, hij schrijft zeer direct, vaak in kemachtige dialogen en het is juist de krachtige taal die de beschreven droefenis des te schrijnender maakt.
Guy Vanderhaeghe (1951), Canadees met Belgische voorouders, ontving in 1982 voor deze bundel de hoogste Canadese literaire onderscheiding, de Governor General's Award. De auteur woont in de Canadese provincie Saskatchewan, waar ook de meeste van zijn verhalen zich afspelen, te midden van families woonachtig in steden en dorpen gelegen in een eindeloos prairielandschap. In Vanderhaeghes werk komen nogal wat emigranten voor die lijden aan een gevoel van ontheemding. Ze leven in een vacuüm, in een land zonder verleden, soms met wat vage herinneringen aan het oude Europa. De thematiek van Het volmaakte einde van een volmaakte dag wordt voor een belangrijk deel samengevat in de slotzin van het verhaal ‘Het emigrantenfeest’: ‘waarom was het zo moeilijk - zo moeilijk voor elke emigrant, voor iedereen die het onderspit gedolven had om te leren hoe hij moest overleven?’