Geheime annalen
Enkele maanden voor de omverwerping van de Mantsjoe-dynastie door de republikeinen maakt Segalen kennis met de negentienjarige Fransman Maurice Roy die perfect Chinees spreekt en bovendien geïntroduceerd blijkt in de hoogste kringen van het Chinese keizerlijke hof. Maurice Roy is bereid Segalen het moeilijke Mandarijns van Pekingn te leren en komt bij hem inwonen.
De jongeman vertelt Segalen de meest onwaarschijnlijke avonturen die hij aan het keizerlijke hof zou hebben meegemaakt: hij zou keizer Guangan van de verdrinkingsdood hebben gered; hij zou de minnaar zijn van keizerin Long Yu en zelfs een kind van haar hebben; hij zou aan het hoofd staan van de geheime politie; hij zou in het geheim onderhandelen met de republikeinse rebellen en wat dies meer zij. Hoewel Segalen niet veel geloof hecht aan de verhalen van Maurice Roy, schrijft hij ze op in een dagboek dat hij de titel Annales secrètes d'après Maurice Roy meegeeft. Segalen is er nooit achter gekomen of Maurice Roy de waarheid sprak of zijn fantasie de vrije loop liet. Telkens wanneer hij de jongeman op een ongerijmdheid wees, kon deze daar een plausibele verklaring voor geven. Niet één keer kon hij hem op een flagarante leugen betrappen.
Oorspronkelijk wou Segalen het dagboek waarin hij de gesprekken met Maurice Roy genoteerd had gebruiken om een roman te schrijven. Avontuurlijke romans die zich in China afspeelden waren destijd in Frankrijk zeer populair en Segalen wou ook wel eens een makkelijk literair succesje meepikken. Al die populaire romans waren evenwel volgens hetzelfde stramien geschreven. Segalen wou met René Leys een heel nieuw soort roman schrijven. Zijn ideeën hierover had hij enkele jaren tevoren al uiteengezet in het korte opstel ‘Essay sur une forme nouvelle de roman’. In zekere zin is hij de voorloper van de Nouveau Roman.
Maurice Roy
Het eigenlijke onderwerp van René Leys is niet René Leys, maar de Verboden Stad waar de zevenjarige keizer Pu yi en de keizerin-moeder Long Yu wonen (het is die keizer over wie Bertolucci's film The Last Emperor gaat).
Segalen wou een boek over de Verboden Stad schrijven zonder het mysterie van dit sacrale oord te ontsluieren. Dat kan niet in de traditionele negentiende-eeuwse roman. In de traditionele negentiende-eeuwse roman is de schrijver immers alwetend. Er wordt zoveel onthuld dat er helemaal geen mysterie meer is. Zo'n boek wou Segalen niet schrijven. Vandaar dat hij helemaal in het begin van René Leys zegt dat het boek dat hij had willen schrijven (een roman) er niet komen zal.
René Leys is in feite niets anders dan een bewerking van Les annales de Maurice Roy. Het is dus geen roman geworden, maar een geromantiseerd dagboek. Dag na dag noteert de schrijver wat René Leys hem over de Verboden Stad verteld heeft. René Leys is de magische link tussen de Verboden Stad en Victor Segalen. Het boek eindigt met de dood van René Leys, zonder dat men weet of wat hij over de Verboden Stad verteld heeft waar is of niet. Het mysterie blijft. ‘Alles is waar “op Chinese manier”,’ besluit Segalen zijn boek. Hiermee bedoelt hij dat, volgens de Chinese taoïstische wijsheid, ‘alles zich van onder naar boven kan keren zonder dat er iets verandert’. Het mysterie blijft.
Allicht om zijn vriend niet in opspraak te brengen heeft Segalen niet alleen zijn naam Maurice Roy in René Leys veranderd, maar ook zijn leeftijd en zijn nationaliteit: in het boek is hij nog geen achttien jaar en Belg. Hijzelf is in het boek een vrijgezel die een mondain leventje leidt, terwijl hij in werkelijkheid getrouwd was en drie kinderen had.
Segalen heeft Maurice Roy jaren later opnieuw ontmoet (in 1917 om precies te zijn). Na de val van de Mantsjoe-dynastie in 1912 had hij zich helemaal uit de openbaarheid teruggetrokken. Hij had een baantje gevonden als bankbediende in Peking en was getrouwd met een braaf Engels meisje. Maurice Roy was nog slechts een schim van de René Leys die hij geweest was. In een brief aan zijn vrouw schrijft Segalen: ‘Ik heb Maurice Roy ontmoet. Hij is verdikt, veranderd (...) hij is een echte klerk geworden (...) vriendelijk en saai. Hij heeft afgedaan.’
Blijkbaar wou Maurice Roy niet meer aan zijn avontuurlijke jeugdjaren herinnerd worden. Toen de weduwe van Segalen hem een exemplaar van René Leys toestuurde, schreef hij niet eens een bedankbriefje. Maurice Roy stierf in 1941 bij een liftongeluk. Een banaler einde, voor een gewezen geheim agent en minnaar van de keizerin van China, is nauwelijks denkbaar.