Vrij Nederland. Boekenbijlage 1989
(1989)– [tijdschrift] Vrij Nederland– Auteursrechtelijk beschermdPoezie & prozaDe schilder en zijn model door Patricia de Martelaere. Meulenhoff/Kritak, f 27,50. Roman, ‘over een passie en het voorbijgaan van een passie’.
De stille strijd door M. Couthino. Conserve, f 29,90. Herdruk van een roman uit 1946, een van de eerste authentieke getuigenissen van de jodenvervolging in Nederland.
Vroeger was ik beter door Tom Lanoye. Bert Bakker, f 24,90. Het beste uit Rozengeur en maneschijn en Het cirkus van de slechte smaak.
Een brug op papier door Maria van der Steen. Opwenteling, f 20, -. Bloemlezing uit vier gedichtenbundels van Maria van der Steen, met bijdragen van Anja Meulenbelt, Dolf Verroen, Mathilde Vogelaar en Hans Warren. | |
Vertaalde literatuurNiemand anders door Botho Strauss. De Arbeiderspers. Privé-Domein, f 34,90. Vertaald door Nelleke van Maaren. Persoonlijke bespiegelingen als ‘een galerie van de moderne mens’.
Tegendraadse tango's. Het Wereldvenster, f 29,90. Verhalen van schrijfsters uit Argentinië, Chili en Uruguay, samengesteld door Marika de Bakker en Anke van Haastrecht.
Christabel, het verleden ben ik zelf door Christabel Bielenberg. Bert Bakker, f 34,90. Vertaling Anneke van Huisseling en Inge Kok. Oorlogservaringen van een Engelse in Duitsland.
De vice-consul door Marguerite Duras. Van Gennep, f 24,50. Vertaling Jean A. Schalekamp. Roman (uit 1966), spelend in Calcutta.
De mezzanino door Nicholson Baker. Amber, f 27,50. Vertaling Nicky de Swaan. Debuutroman over de kleine obsessies in het dagelijks leven van een ambtenaar.
Het zevende mysterie door Irving Wallace. CenterBoek, f 29,50. Vertaling Eddy Esman. Raadsels rond de dood van Adolf Hitler, met een ‘non-fictie-supplement’ van journalist Tom Posch over Hitlers schuilplaats. | |
Literaire studiesDe literaire wereld van Carel Vosmaer. SDU, f 39,90. Een documentatie uit het familiearchief van Vosmaer, door Nop Maas, met medewerking van F.L. Bastet en J.F. Heijbroek.
De verzameling van mr. Carel Vosmaer (1826-1888). SDU, f 39,90. Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Reads door Brigid Brophy. Sphere/Cardinal, importeur Penguin Nederland, f 20,85. Essays over Sartre, Simenon en Louise Alcott - en anderen. | |
Non-fictie1933 door Philip Metcalfe. Uitgeverij Balans, f 34,50. Het lot van vijf mensen die in 1933 en 1934 getuigen waren van Hitlers geslaagde greep naar de macht. Tegelijk met de Nederlandse vertaling verscheen de Engelse (gebonden) editie: Bantam Press, importeur Van Ditmar, f 48,10.
Bloednacht Mayerling 1889-1945 door Martin Ros. Hadewijch, Historische reeks, f 24,50. De finesses van romantische fin de siècle drama rond de Oostenrijkse kroonprins Rudolf, inclusief de omverwerping van de Sissi-mythe.
Memoires 1961 door Willem Oltmans. In den Toren, f 34,90. Deel V van de gedocumenteerde herinneringen van een journalist die als diplomatieke trouble-shooter betrokken was bij de Nieuw-Guinea-kwestie.
Drentse biografieën. Levensbeschrijvingen van bekende en onbekende Drenten, onder redactie van Paul Brood en Willem Foorthuis. Boom Meppel, f 28,50.
Het grote gebod door Rogier van Aerde, Antoon Coolen, Ad Goede, K. Norel en Anne de Vries. Kok Kampen, twee delen (gebonden) f 145, -. Herdruk van het ‘Gedenkboek van het verzet in LO en LKP’.
De plaatsvervanging door Emmanuel Levinas. Ambo, f 25, -. Een polemisch essay over Husserl en Heidegger. Van dezelfde auteur: De tijd en de ander. Ambo, f 19,50. Vier lezingen uit 1946/47, die de aanzet vormden tot Levinas' hoofdwerk, De totaliteit en het Oneindige.
Pioniers der natuurwetenschappen II door L. Beek. Van Gorcum, f 39,50. Opstellen over leven en werk van achttien Nederlandse geleerden, van Adriaan Metius tot Hendrik Kramers.
De creativiteit van de Halacha door Joseph B. Soloveitchik. Inleiding en samenstellin Reinier Munk. Gooi & Sticht, f 32,50. Drie artikelen over de leefregels uit de joodse traditie.
Het Apeldoornsche Bosch door Hanneke Oosterhof. De Voorstad-Heerlen, f 14,90. Korte, geïllustreerde geschiedenis van de joodse psychiatrische inrichting, 1909-1943.
De Très Riches Heures van Jean, Duc de Berry. Meulenhoff/Landshoff, f 49,50. Inleiding en toelichting door Jean Longnon en Raymond Cazelles. Reproduktie in kleur van de miniaturen en een selectie van de tekstpagina's. |
|