Nutteloze ervaringen
Annette Lévy-Willards zoektocht naar Superman
Jane zoekt Tarzan door Annette Lévy-Willard Vertaling Martine Vosmaer en Karina van Santen Uitgever Van Gennep, 203 p., f 34,50
Beatrijs Ritsema
De journaliste Annette Lévy-Willard schreef haar autobiografie in de vorm van een roman. Het staketsel van het verhaal zal dan, neem ik aan, op waarheid berusten, in de aankleding en de uitwerking heeft ze haar fantasie aan het werk gezet, althans haar neiging om de spot te drijven met wat haar overkwam. De hoofdpersoon Catherine volgt nauwgezet de rimpelingen van de tijdgeest. Als achttienjarige bleue studente sluit ze zich aan bij een communistische cel, geheel volgens de net losgebarsten revolutie van '68. Niet veel later omarmt ze het radicaal-feminisme en onderneemt met een aantal zusters een busreis langs progressieve communes in Amerika, maar uiteindelijk komt ze met haar voeten op de grond terug en wordt journaliste, wat haar ruim over de wereld doet reizen.
Intussen blijft er al die tijd één constante: haar speurtocht naar de ideale man, die volgens haar ‘mooi moet zijn, groot, sterk, slim en ook nog macht hebben’. Vandaar de titel Jane zoekt Tarzan. Al op pagina 1 dient deze superman zich aan - door Catherine consequent ‘de Bulgaar’ genoemd wegens zijn echte of vermeende contacten met de Bulgaarse geheime dienst. Hij kan haar mogelijk een scoop bezorgen over wie er achter de aanslag op een Parijse synagoge zit; later ontmoeten ze elkaar in Israël, waar Catherine naar toe is gestuurd om de oorlog met Libanon te verslaan, en nog weer later voert de reis naar Brazilië en Paraguay in een vergeefse poging de nazi-arts Mengele te traceren.
Het verleden wordt in flash-backs opgehaald, nu eens in gesprekken met ‘de Bulgaar’, dan weer in associatieve mijmeringen. Dit gaat op een sterk ironische, zichzelf ridiculiserende manier. Eigenlijk is het meeste waar de hoofdpersoon zich mee heeft ingelaten belachelijk, of het nu ideologieën betrof of mannen. De anekdotes (want meer zijn het niet) geven de indruk dat ze vele malen met succes in het café zijn verteld en telkens iets mooier en bizarder zijn geworden tot de uiteindelijke schriftelijke versie moeiteloos het stempel ‘hilarisch’ kan krijgen. Zoals de maffe episode waarin Catherine samen met de leden van een Californische commune een aanslag pleegt op twee postbusjes door middel van zelfgemaakte molotovcocktails om ‘het grondvlak van de kapitalistische staat aan te vallen’.
Annette Lévy-Willard
gerard uferas/vu