Saillante details
Een opvallende tweeslachtigheid zal de toekomstige historieschrijver van het boek in Nederland ook aantreffen rond de uitgave door warenhuis De Bijenkorf van het door Cees Aarts en Mizzi van der Pluijm samengestelde Verboden boeken. Verboden door pausen en dictators, puriteinen en boekenhaters. Het laatste in de rij van honderd behandelde verboden boeken is Rushdies The Satanic Verses. Verboden Boeken lijkt te passen in de traditie van Hollandse vrijheid, maar ook hier klinkt onmiddellijk een ‘maar en toch’. De Bijenkorf liet hetzelfde boek van Rushdie uit de rekken verwijderen. Geen daad van pausen, dictators, puriteinen of boekenhaters, maar van een angstige en weinig principiële boekhandelaar. In Verboden boeken wordt een dergelijke daad (terecht) zonder onderscheid opgenomen in het rijtje van boekverbrandingen en verboden van kerkelijke of regeringszijde. Bijvoorbeeld waar het de uitgavegeschiedenis betreft van twee romans van de Zuid-Afrikaanse auteur Miriam Tlali. De samenstellers schrijven hierover: ‘1985. Muriel at Metropolitan en Amandla zijn officieel niet meer verboden. Boekhandelaren durven deze titels echter niet meer in voorraad te nemen, zodat ze nog steeds niet verkrijgbaar zijn.’
Is de volgende stap van De Bijenkorf het uit de handel nemen van Verboden boeken, omdat de islamitische verkettering van The Satanic Verses en hun auteur in onvoldoende positieve termen wordt geformuleerd?
Verboden boeken bevat een kleine schat aan materiaal. C.J. Aarts en Mizzi van der Pluijm hebben veel gegevens, met kennelijke smaak voor het saillante detail, over de uitgavegeschiedenis van honderd omstreden boeken bijeengebracht: werk van Boccaccio, Dante, Cleland, Hugo, Sade, Heine, Van Deyssel, Flaubert, Freud, Barbusse, Babel, Hitler, Sartre, Malaparte, Claus, Vestdijk, Mulisch, Boelgakov en vele anderen passeert de revue, alsook koran en bijbel. Op welke gronden de samenstellers een keuze hebben gemaakt is mij onduidelijk: nergens wordt deze verantwoord. Verboden boeken krijgt daardoor iets vrijblijvends. Petronius' Satyricon vindt zich bien étonné in het gezelschap van Kuifje in het land van de Sovjets, James Joyces Ulysses kijkt wat onwennig naar Joachim van Babylon van Marnix Gijsen, Julio Cortázar maakt voor het eerst kennis met C. Johan Kievits De zoon van Dik Trom, en Sterne krabt zich op het hoofd in het licht van het wel heel kleine lampje Bob en Daphne door Han B. Aalberse.
Verboden boeken geeft weliswaar een indruk van de repressie van het geschreven woord door de eeuwen heen, toch wekt het vooral de behoefte naar iets wat het niet is: een uitgebreide studie over dit onderwerp, een werk dat behalve een enorme hoeveelheid uitgavegeschiedenissen uit alle tijden ook een ernstige essayistische of bibliografische lading heeft. Uitputtend kan zo'n boek natuurlijk nooit zijn, maar het zou op zijn minst het gewicht van studies als Holbrook Jacksons The Anatomy of Bibliomania (1950) of Gershom Legmans The Horn Book. Studies in Erotic Folklore and Bibliography (1964) moeten benaderen. Het is natuurlijk ondankbaar om een werkje als Verboden boeken te vergelijken met deze meesterwerken. Aarts en Van der Pluijm pretenderen niet meer te leveren dan wat ze doen, de uitgeverstekst op de achterflap (‘Aan de hand van honderd voorbeelden schetst dit boek de geschiedenis van de censuur’) zullen we de samenstellers maar niet aanrekenen. Toch had me een uitgebreider literatuurlijst op zijn plaats geleken, van bibliografieën waarin - niet in de laatste plaats omdat ze verboden zijn, of vanwege bestaande verbodsbepalingen anoniem en in kleine oplage verschenen - ‘vergeten’ of ‘verdwenen’ boeken worden opgesomd. Een bibliografie als die van genoemde Ashbee bijvoorbeeld, of de catalogus l'Enfer de la Bibliotheque Nationale die de dichter Apollinaire samenstelde uit het ‘verboden’ deel van betreffende bibliotheek, zoeken we in Verboden boeken vergeefs. Aarts en Van der Pluijm zouden de lezer in de gelegenheid hebben gesteld aan de hand van zo'n inventarisatie een indruk te krijgen van de verbluffende hoeveelheid boeken die in de loop van de eeuwen zijn verboden.
Toch geeft het, ondanks alle vrijblijvendheid, een aardig beeld over vijandelijkheden jegens het boek en de vrijheid van drukpers. ■