Angstschreeuw in 20 delen
De gespletenheid van E.T.A. Hoffmann
E.T.A. Hoffmann oder die tiefe zwischen stern und erde Eine Biographie door Eckart Klessmann Uitgever: Deutsche Verlags-Anstalt, 592 p., f 89,10
Wil Rouleaux
Een moordenaar maakt Parijs onveilig. Het is geen gewoon crimineel maar, integendeel, een fijnzinnige kunstenaar. Goudsmid is hij van professie, en overdag leidt hij een deugdzaam, ja pedant leven. 's Avonds wordt hij echter door de satan bezocht, die hem de straten en de gassen injaagt, op zoek naar prooi. Deze vindt hij onder zijn juwelen dragende cliëntèle, die zijn geraffineerde kunstwerkjes ontheiligt, een vergrijp waarop in zijn ogen slechts de zwaarste straf past.
René Cardillac uit de magistrale novelle Das Fräulein von Scudéri (1819) behoort tot de vele personages uit het werk van de Duitse romanticus E.T.A. Hoffman die er een merkwaardig dubbelleven op na houden. De Parijse goudsmid behoort tot dezelfde familie als de monnik Medardus uit die bekende roman Die Elixiere des Teufels (1816), die bewijst dat heiligheid en misdaad best verenigbaar zijn. Verwant is hij ook aan de student Anselmus uit dat onvergetelijke verhaal Der goldne Topf (1814), die weliswaar op kamers woont in Dresden, maar gelijktijdig een aanzienlijk riddergoed bezit in Atlantis.
Vrijwel alle creaties uit het werk van de schrijver, componist en schilder-tekenaar Hoffmann lijden aan het oerromantische conflict tussen ideaal en werkelijkheid. Afgestoten door de banaliteit van alledag, inzonderheid door de filisters, zoeken ze hun toevlucht in de droom, in de fantasie, in de kunstmatige paradijzen. Gedreven worden ze doorgaans door duistere machten, waarop ze geen enkele greep hebben, en die deze geëxalteerde maar o zo sympathieke zonderlingen niet zelden tot gewelddadig gedrag aanzetten. Hoffmann vertelt hun wederwaardigheden in een uiterst jachtige, pathetische stijl vol bizarre en groteske humor, een stijl die met het predikaat ‘meeslepend’ nog ontoereikend omschreven is: beginnen aan een werk van deze schrijver betekent het in één ruk ten einde lezen. Zo ondergingen het ook Hoffmanns tijdgenoten, want hij was in de negentiende eeuw een uitermate veelgelezen schrijver, die bovendien (als we afzien van Goethe en Schiller) de wereldliteratuur heeft beïnvloed als geen andere Duitse schrijver voor hem.
Ernst Theodor Amadeus Hoffmann - de derde voornaam heeft hij later uit bewondering voor Mozart aangenomen - werd in 1776 te Königsberg (Kaliningrad) geboren, de hoofdstad van het voormalige Oost-Pruisen. Zijn vader heeft hij nauwelijks gekend en zijn moeder was geestesziek; opgevoed werd hij door een oom. Hoffmann toonde zich een briljant student in de rechtswetenschappen en werkte tot zijn dertigste levensjaar als regeringsambtenaar, in zijn vrije tijd tekenend, componerend en muziekkritieken schrijvend. In 1808 vertrok hij naar het Zuidduitse Bamberg, waar hij directeur werd van het muziektheater en waar ook zijn eerste grote literaire werken ontstonden. In 1815 verwierf hij door toedoen van enkele invloedrijke vrienden een hoge post als rechter in Berlijn; 's avonds en 's nachts ontstond hier, niet zelden in een alcoholische roes, het grootste gedeelte van zijn omvangrijke literaire produktie. Amper zesenveertig jaar oud stierf Hoffmann in 1822.