Commerciële safari's
Verreweg het grootste deel van Markhams autobiografie speelt echter in Afrika en beschrijft haar dagelijks leven in de bush, op de boerderij, op jacht, te voet, te paard en per vliegtuig. Over haar geruchtmakende verhoudingen is nauwelijks meer dan een zijdelingse opmerking te vinden. Met een zeker nostalgie, en een af en toe wat geforceerd aandoende poging om poëtisch te schrijven, vertelt ze haar belevenissen. ‘De boerderij in Njoro was eindeloos groot, maar er was eerst helemaal geen boerderij totdat die daar door mijn vader werd gebouwd. Hij bouwde haar uit niets en uit alles op - de dingen waar alle boerderijen van gemaakt zijn. Hij bouwde haar uit het woud en uit de rimboe op, uit rotsen, nieuwe aarde, zon en neerstromende warme regen.’
De parallel tussen West with the Night en het zes jaar eerder verschenen Out of Africa van Karen Blixen dringt zich onmiskenbaar op. We horen in bovenstaande passage de echo van de bekende openingszin van Out of Africa: ‘I had a farm in Africa, at the foot of the Ngong hills...’, zoals ook de zinnen waarin beiden de Afrikaanse savanne vanuit de lucht beschrijven, aan elkaar herinneren. Een literaire vergelijking tussen beide boeken valt zonder twijfel in het voordeel van Blixen uit, zoals Martha Gellhorn in haar voorwoord bij West of the Night laat zien. Maar het is onredelijk om het werk van een professionele schrijfster te vergelijken met dat van een vrouw die nauwelijks lagere school had en voor wie een boek publiceren net zoals recordvliegen iets was dat je eenmaal deed om te laten zien dat je het ook kon. Overigens liepen ook de persoonlijke levens van beide vrouwen op verschillende punten parallel. Niet alleen werd Beryl Markham uiteindelijk de vaste piloot van Bror von Blixens commerciële safari's, ze ontsnapte ook aan de dood toen ze op het laatste moment besloot niet mee te gaan met Finch Hatton op de vlucht die hem fataal zou worden, en die daarmee een keerpunt vormde in het leven van Karen Blixen.
West with the Night sluit goed aan bij de hernieuwde belangstelling voor de koloniale levensstijl, en als zodanig is het een heel eigen aanvulling op Out of Africa, en zeker op de verfilmde versie ervan. Bovendien biedt het een fascinerend (en selectief) zelfportret van een onconventionele vrouw waaraan vele pleitbezorgers (m/v) voor positieve discriminatie een voorbeeld zouden kunnen nemen. Niet dat Beryl Markham iets met het feminisme op had of zich op haar vrouw zijn liet voorstaan. Ze deed gewoon wat ze wilde, met de onverschillige arrogantie van de overmoedigen, en zo schreef ze er ook over.
■