Vrij Nederland. Boekenbijlage 1989
(1989)– [tijdschrift] Vrij Nederland– Auteursrechtelijk beschermdProza & poëzieDagboek van een vermoeide egoïst door Herman Brusselmans. Bert Bakker, f 24,90. Het gevecht van de schrijver met drank, de liefde, vrouwen en de dood wordt voortgezet met als nieuw element zijn worstelingen met het schrijverschap.
Terug naar Törökbálint door Rudi Hermans. Conserve, f 19,50. Novelle.
An Age Ago. A Selection of Nineteenth-Century Russian Poetry. Samengesteld en in het Engels vertaald door Alan Myers. Voorwoord en biografische aantekeningen van Joseph Brodsky. Penguin Books, f 25,95. | |
VertaaldEen vrouw door Annie Ernaux. Vertaling Geerten Meijsing. De Arbeiderspers, f 24,90. Herinneringen van de schrijfster aan haar overleden moeder.
‘Buckingham Palace’ District Zes door Richard Rive. Vertaling Tinke Davids. Ambo/Novib/Ncos, Derde Spreker Serie, f 28,50. Zuidafrikaanse roman die zich afspeelt in een sloppenwijk van Kaapstad, waar arme kleurlingen het hoofd boven water proberen te houden, tot zij gebroken worden door de ‘Group Areas Act’ uit 1965, een soort deportatiewet.
Metamorfosen door Apuleius. Vertaling Stefan van den Broeck. Houtekiet, f 45, -. Raamvertelling over een Romeinse jongeman die wilde avonturen beleeft, waarin magie, seks, geweld en humor een rol spelen. De filosofische achtergrond wordt gevormd door de Isis-cultus, het platonisme en de gnostiek.
De val van de imam door Nawal El Saadawi. Vertaling Erika Peeters. Uitgever An Dekker/Kritak, f 32,50. Roman van de Egyptische schrijfster die ook gynaecolooog is over vrouwen die gebukt gaan onder de hardvochtige islamitische wetgeving en leefregels.
De Oude Patagonië-Expres door Paul Theroux. Vertaling Tinke Davids. De Arbeiderspers, f 49,90. Het verslag van een spectaculaire treinreis door Midden- en Zuid-Amerika. | |
AlgemeenGedragsmoeilijkheden? Onbegonnen werk! door prof. dr. M.G.M. van den Dungen. Uitgeverij Intro-Nijkerk, f 32,50. Een inleiding in de agogische hulpverlening aan jeugdigen die storend gedrag vertonen.
Het aanzien van 1988 Twaalf maanden wereldnieuws in beeld. Het Spectrum, f 22,50.
Rapporteren presenteren door C.B. Tilanus. Het Spectrum, Prisma-pocket, f 14,90. Een leidraad voor goed schriftelijk en mondeling communiceren.
Vertalen. Een eerste kennismaking door H.W. Hollander. Het Spectrum, Prisma-pocket, f 14,90. Over de mogelijkheden en moeilijkheden van het vertaalwerk.
Hypnotherapie door Ridder Dijkshoorn. Uitgever H. Nelissen. Een inleiding in de theorie en praktijk van de hypnose.
Enquêteren door J.F. Bartelds, E.P.W.A. Jansen, Th.H. Joostens. Wolters-Noordhoff, f 34, -. Over het opstellen en gebruiken van vragenlijsten. Een vraagbaak met veel praktische aanwijzingen en voorbeelden.
Waarnemen onder redactie van L. Feenstra, N.H.H. Beyer en R.O. Fock. Boom, f 28,50. Een bundel artikelen over de waarnemende mens.
Maat en getal in taal en teken door J.J.E. van Everdingen en N.S. Klazinga. Uitgever Bohn, Scheltema & Holkema, f 35, -. Geneeskundig gestoei met letters en cijfers.
Leonardo da Vinci door Kenneth Clark. Penguin, f 45, -. Een herziene versie van de studie uit 1939.
De vele wegen en de ene weg door Jan Bluyssen. Uitgever Arbor-Baarn. Gebundelde beschouwingen van de oud-bisschop van Den Bosch over religieuze, spirituele en maatschappelijke onderwerpen. Met één nog niet eerder gepubliceerd opstel getiteld ‘Na de grote kerkverlating’.
Seks & Cultuur door Dirk van Babylon. Houtekiet, f 23,90. Een pamflet over aids, dat niet alleen een medisch exposé behelst, maar ook een politieke analyse.
De Spaanse en Spaans-Amerikaanse literatuur in Nederland 1946-1985 door Maarten Steenmeijer. Coutinho, f 27,50. Proefschrift over de verschuiving in belangstelling van Spaanse naar Spaans-Amerikaanse literatuur. Geanalyseerd worden het produktieapparaat en de receptiegeschiedenis.
Om de kwaliteit van het nageslacht. Eugenetica in Nederland 1900-1950 door Jan Noordman. Sun, f 39,50. Handelseditie van het proefschrift over de internationale eugenetische beweging in de eerste helft van de eeuw waarin medisch-hygiënische en racistische argumenten door elkaar heen liepen.
De hel van Jipsinghuizen 1924-1939: Werkverschaffing in Groningen door Cees Stolk. Uitgever Meinders, f 29,90. Journalist tekende de verhalen op van Groningse arbeiders die terugkijken op de werkverschaffing tijdens de crisisjaren.
Uren met Buñuel door Max Aub. Vertaling Arie van der Wal. Meulenhoff, f 45,-. Uit de nalatenschap van de in 1972 overleden schrijver geselecteerde gesprekken met en over de cineast Luis Buñuel. |
|