Zwart geld in een mosterdkleurig schrift
Een gedegen reconstructie van de affaire-Slavenburg
Voorheen Slavenburg De geheimen van Nederlands grootste bankonderzoek door Robert van de Roer Uitgever Balans, 221 p., f 27,50
Tomas Ross
De zaak-Slavenburg was een affaire die door de vaderlandse thrillerauteurs als ‘verkwikkelijk’ werd ervaren. Zo eentje in de categorie Lockheed, ABP, RSV en Willem Aantjes. Nietwaar? Tot in de jaren zeventig ging inspecteur Snuf op pad om de moordenaar van Kwin Yan op de Amsterdamse Wallen te zoeken (een zoektocht waarin Koperen Ko, Zwarte Annie, Henkie de Heler en Wilde Sjaan figureerden, allen bolster-pittypen), nu bleek ook dit landje binnen de dijken rot als een mispel te kunnen zijn. In de vaderlandse thrillers figureerden plots Aantjes, Den Uyl, Bernard von Lippe, Menten en ook de broertjes Ruud en Piet Slavenburg.
Het was een logisch vervolg op de research-journalistiek in vooral de opinieweekbladen waarbij autoriteiten met steeds minder ontzag werden behandeld. Niet langer waren de Wallen of Terschelling het researchcentrum voor de thrillerauteur, maar de afdeling Documentatie van Vrij Nederland of de Haagse Post.
Het wachten was na verslaggeving en dit genre thrillers (factie) op de non-fictie over deze zaken. Inmiddels zijn er boeken over Heineken, Aantjes, Menten, RSV en ABP verschenen, niet zelden haastig in elkaar geflanst met hier en daar wat herschreven kranteartikelen om maar zo actueel mogelijk te zijn. De kwaliteit was navenant. Zelfs als thrillerauteur had je er geen donder aan. Zelf schreef ik niet lang na de affaire-Slavenburg een thriller waarin de connecties tussen die bank en de Sovjetunie centraal stonden, en ik herinner me dat er één onzinboekje over was verschenen waar ik niets aan had. Merkwaardig vond ik dat, want ‘Slavenburg’ was een zaak met enorme consequenties. (Net zo merkwaardig is het dat niemand hier ooit een doorwrocht boek over de Lockheed-affaire schreef.)
Sinds enkele weken is er nu Voorheen Slavenburg van de Rotterdamse journalist Robert van de Roer. En wat je er ook van kunt zeggen, gedegen ís het! Wie wil weten hoe banken onze spaarcenten wit dan wel zwart maken, ze wegsluizen, aanwenden voor wapenfinanciering et cetera, kan er van leren. Een wirwar van namen, bedrijfjes en ‘banquaire constructies’ vult de 221 pagina's waarbij je je van tijd tot tijd afvraagt waar je eigen spaargeld op dit moment circuleert en wat er toch eigenlijk tegen die goeie, oude kous is.
Voorin het boek is als voorzorg een lijst Personae Dramatis gepubliceerd: bomen in een dicht, ondoordringbaar bos. Vijftig namen van hoofd- en bijrolspelers, onder wie zulke illustere als die van Frans Afman, dé filmfinancier in Nederland; van Ton Fagel, een ook uit andere duistere zaken berucht geworden handelaar in onroerend goed; Friso Endt, primeurjager; mr. Frits Korthals Altes, huisadvocaat van Slavenburg en niet veel later de minister onder wiens supervisie het onderzoek tegen die bank werd verricht; drs. Pieter Lakeman, de Kuifje onder de financiële speurneuzen; mr. Willem Rookus, de commissaris Bulle Bas van de Fiod; Onno Ruding; Maurits de Vries alias Zwarte Joop, bij leven eigenaar van het ook al beruchte sekspaleis Casa Rosso; de fine-fleur van de Haagse advocatuur Spong en Wladimiroff. Een cast om van te smullen!