Thrillers
Eerst dacht ik dat Death at the President's Lodging (Penguin, f 22,95) weer een voorbeeld was van het groeiende subgenre waarin de president van de Verenigde Staten iets naars overkomt. De president is echter in dit geval de rector van een college in Oxford. Het betreft hier de eerste detectieveroman van Michael Innes uit 1936 die nu opnieuw is uitgebracht in de Classic Crime-reeks van Penguin. Michael Innes is een Engelse geleerde en de schepper van de politieman Appleby, die in dit boek zijn entree maakt. De rector wordt doodgeschoten in zijn vertrekken aangetroffen en al snel wordt duidelijk dat slechts een van de wetenschappelijke medewerkers van het college de dader kan zijn. In het Amerikaans heet het boek veel toepasselijker dan ook Seven Suspects. Op de omslag staat geciteerd dat Michael Innes schrijft als een engel. Dat zal wel net als elke andere daad van een engel als weldadig moeten worden ervaren, maar daar klopt niets van. Innes heeft een droge stijl die in een afstudeerscriptie niet zou misstaan. Hij weet de ingewikkelde zinnen van de geleerde te vermijden, maar veel meer niet. Appleby's taak bestaat uit het natrekken van de alibi's van de verdachten. Daar ploegt hij zich moedig doorheen en de lezer met hem. Het is misschien verstandiger om eerst een van de latere boeken te proberen, waarin Appleby ook een hogere rang bekleedt.
In het encyclopedische deel van The Len Deighton Companion (Grafton, f 20,80) staat onder de Q een quiz van vijftig vragen. Met al mijn kennis van de auteur en zijn werk kwam ik met pijn en moeite net boven de tien goede antwoorden. Ik wist wel dat Harry Palmer geen naam is die in de boeken voorkomt, maar uitsluitend in de verfilming van Deightons werk is gebruikt om zijn naamloze hoofdpersoon aan te duiden. De encyclopedie met ongeveer duizend vermeldingen vormt de hoofdmoot van het boek. Verder staat er nog een aardig vraaggesprek met Deighton in, een beschrijving van eerste uitgaven die handig is voor verzamelaars en een trefwoordenlijst van personages en thema's die zijn op te zoeken. Het is jammer dat er geen quizzen meer zijn als ‘Je neemt er wat van mee’, want dan heb je echt iets aan zo'n boek. Om het te lezen om die ene Trivia-vraag te kunnen beantwoorden gaat te ver en doordat ik net An Expensive Place To Die had herlezen, wist ik al dat madame Tastevin het monopoliespel bedoelde met ‘a voyage of destruction’ (vraag 14 uit de quiz).
Drie technici van de televisiemaatschappij CBS waren op een parkeerterrein in New York getuige van een huurmoord op een boekhoudster van een frauduleuze juwelier. De mannen kwamen van hun werk en liepen naar hun auto om naar huis te gaan. Om zijn sporen uit te wissen schoot de moordenaar hen ook dood. Richard Hammer beschrijft in The CBS Murders (Signet, f 15,50) deze waar gebeurde slachtpartij. Gelukkig konden de dader en de juwelier die de moord op de boekhoudster uitlokte, vrij snel worden gegrepen en ook worden veroordeeld. Uit het goed geschreven relaas wordt echter duidelijk dat moord een veel makkelijker karwei is dan berechting. Ondanks het feit dat de moordenaar blind aan een oog was en niet in een topconditie verkeerde, wist hij de drie mannen binnen enkele momenten dood te schieten. De ene verraste hij, maar de twee anderen renden ervandoor. Het was tevergeefs. Door het gebruik van een geluidsdemper trok de moordpartij nauwelijks aandacht, behalve van een toevallige getuige die maakte dat hij wegkwam en door zijn angst geen goede beschrijving van de dader kon geven. De politie zocht in het begin naar een naald in een hooiberg, maar omdat de boekhoudster bij de FBI bekend was in verband met de fraude van haar baas, kon men later gericht gaan zoeken. Het Amerikaanse rechtssysteem kent de mogelijkheid om iemand meerdere vonnissen te geven en te bepalen dat die niet naast elkaar, maar achter elkaar moeten worden uitgezeten. De beide hoofdpersonen konden zo tot tientallen jaren celstraf worden veroordeeld. De staat New York is blijkbaar een van de vijftig staten die de doodstraf nog niet heringevoerd heeft.
De No Exit Press is begonnen met een serie herdrukken van oude en hedendaagse hardgekookte misdaadboeken. Hard trade van Arthur Lyons is een ervan (f 17,50). Jacob Asch, privé-detective in Los Angeles wordt zogenaamd gehuurd om de achtergrond van de verloofde van een rijk meisje uit te zoeken. De man blijkt homoseksueel te zijn en van het rauwere werk te houden. Dat is nog maar het begin van een ingewikkelde affaire die van corruptie en viezigheid aan elkaar hangt. Homo's zijn voor Asch voornamelijk knapenschenners met de moraal van een loslopende hond. Aan politici heeft hij hooguit een nog grotere hekel. De moderne mens deugt niet en dat weet Lyons in harde, gewelddadige verhalen goed te beschrijven.
THEO CAPEL