Grootbeeldlens
Misschien was het nooddruft, waarom je toen veel vaker dan tegenwoordig de keeper in beeld kreeg. Met de lange tengels van hun grootbeeldlens kunnen de fotografen tegenwoordig elk duel op het middenveld in close-up in beeld brengen, zij hebben hun grenzen verlegd van de rand van het doelgebied naar de middencirkel, en om redenen die ook voor mij niet na te volgen zijn hebben ze tegenwoordig liever een duel tussen twee spelers om de bal, dan een save van een keeper die de bal uit de bovenhoek plukt. Want het is waar wat Jan Mulder daarover schrijft, ik heb het voor u nagerekend in bovengenoemde kranten. Op hoeveel van die 97 actiefoto's was de keeper überhaupt te zien (ik zwijg van een bal uit de lucht plukken)? Het Vrije Volk 2, PZC 1, Leidsch Dagblad 2, Nieuwsblad van het Noorden 2, Leeuwarder Courant 3, Alkmaarsche Courant 3, Utrechts Nieuwsblad 3. NRC Handelsblad 1, Het Parool 3, De Telegraaf 3, Algemeen Dagblad 0, de Volkskrant 1.
Bij elkaar 24 keer. Er staan dus drie keer zoveel foto's zonder keeper in de krant dan met keeper, terwijl het in het voetbal toch om de doelpunten gaat. En daar plegen keepers nauw bij betrokken te zijn. Bovendien waren die met keeper nogal eens dezelfde foto (een AC Milan-actiefoto met Marco van Basten en de Atalanta-keeper in een grondduel), dat vertekent het beeld nog eens extra. Mooie saves van de keeper heb ik helemaal niet gezien, meestal stonden of lagen de keepers er verslagen bij.
Welk beeld geeft nu de keuze die fotograaf Hans van der Meer en columnist Jan Mulder maakten uit het fotoarchief van Spaarnestad? Van de actiefoto's laten er 44 de keeper zien, op 4 ontbreekt de keeper. De rest van de foto's toont elftallen in elftalhouding, de toss, snapshots van de reservebank of het publiek, de elftallen die het veld betreden en dergelijke. Je ziet een 25-tal keren de keeper (met meer of minder succes) ook daadwerkelijk in actie, je ziet ook 20 keer een doelpunt scoren, met de bal in het net of onstuitbaar op weg naar het doel.
Amsterdam 1951, Holland-België (5-4). Kraak constateert met ontzetting het derde Belgische doelpunt
Bij die 97 actiefoto's in de kranten van 21 november was 12 keer sprake van een doelpunt, maar in de meeste gevallen zag je of de bal niet of het doel niet of zelfs beide niet en moest je de onderschriftenschrijver maar op zijn woord geloven.
Laten we hopen dat het fotoboek Interland in de Nederlandse sportfotografie eenzelfde rol zal gaan vervullen als De negerhut van Oom Tom in de vrijmaking van de Amerikaanse slaven, zodat we van onze persfotografen met hun veel snellere apparatuur dan in de jaren 1911-1955 ook weer eens foto's te zien krijgen van de zeldzame momenten in de wedstrijd: de bal in de touwen, de keeper die horizontaal de bal uit de bovenhoek tikt. En dan graag met bal, met keeper en met bovenhoek! Net als vroeger dus.
■