Omzichtigheid
Isherwood is altijd trots gebleven op deze opmerking, en terecht. Maurice blijkt uiteindelijk niet meer of minder gedateerd dan Forsters andere werk. Toen het boek in 1972 postuum het licht zag, beschouwde menigeen het als een rariteit in Forsters oeuvre, een literair fossiel dat vooral bijdroeg aan de kennis van de psyche van de beroemde auteur. De preutse omzichtigheid waarmee de bedscènes werden beschreven, de archaïsche stijl en de schaamteloze sentimentaliteit van sommige passages ontlokten schampere opmerkingen aan de literaire critici. Er viel ook enige ergernis te bespeuren. Cyril Connolly begon zijn recensie enigszins kribbig met: ‘Eindelijk dan E.M. Forsters “ongepubliceerde homoseksuele roman”, waar we nu al zo'n veertig jaar over horen.’
Nu, zestien jaar later, heeft de roman minder te lijden onder de vloek van zijn reputatie. Het wordt langzamerhand mogelijk Maurice te lezen binnen de context van de tijd waarin het geschreven werd (tussen Howard's End en A Passage to India in), in plaats van die van het jaar van verschijning. Vanwege het persoonlijke onderwerp neemt het boek onmiskenbaar een eigen plaats in binnen het werk van Forster, maar het zou onzin zijn te beweren dat het ondergeschikt zou zijn aan de rest.
Maurice is niet zozeer een roman over homoseksualiteit, maar een seksuele Bildungsroman, waarin de afwijkende geaardheid van de hoofdpersoon in een vijandige maatschappij niet zijn ongeluk, maar juist zijn redding blijkt te zijn. In de ‘Terminal Note’, die Forster nog in 1960 aan het boek toevoegde, drukt hij het als volgt uit: ‘Met Maurice probeerde ik een personage te scheppen dat in niets leek op mijzelf of op wat ik dacht te zijn: iemand die knap is’, gezond, met een aantrekkelijk lichaam en een trage geest, iemand die geen slecht zakenman is en nogal snobistisch. Aan deze mengeling voegde ik een bestanddeel toe dat hem voor raadsels stelt, hem wakker schudt, hem kwelt en ten slotte redt.’
E.M. Forster
Dit thema van de ‘persoonlijke verlossing’ keert in alle romans van Forster terug. Het is onlosmakelijk verbonden met zijn liberaal humanistische visie; wie zich weet te bevrijden uit de cocon van maatschappelijke conventies en, belangrijker, de vijand in zichzelf het hoofd biedt, blijft behouden voor het leven. Bij al Forsters helden en heldinnen (want hun strijd wordt gezien als heroïsch) voltrekt deze quasi-religieuze verlossing zich door middel van passie en begeerte, de irrationele hartstochten in hun persoonlijkheid die schuilgaan onder de dikke lagen ‘beschaving’. En altijd is er iemand of iets dat deze passie opwekt, een verlosser die de beknelde ziel - meestal onbewust - de weg naar het licht wijst.
In Maurice is de relatie tussen Maurice Hall en Clive Durham ten dode opgeschreven, omdat er tussen hen geen sprake is van wederzijdse begeerte. In A Room with a View spreekt Forster over ‘the holiness of direct desire’, en dat is precies waarom Maurice uiteindelijk zijn geluk vindt in de armen van Alec Scudder, de eenvoudige jongen uit het volk die als een reddende engel 's nachts door het raam Maurice's slaapkamer binnenkomt.
Clive Durham is een schoolvoorbeeld van de homoseksuele theoreticus, die zijn eigen gevoelens alleen onder ogen kan zien wanneer hij ze in verband brengt met Plato of ze tot literatuur maakt. Zijn verhouding met de naïeve Maurice maakt hij onwillekeurig tot een leugen, omdat bij hem het hoofd altijd boven het hart gaat. Zijn keuze voor het huwelijk halverwege de roman is even beredeneerd als zijn homoseksualiteit. Hem wacht dan ook de straf die is weggelegd voor ieder Forsteriaans personage dat op het beslissende moment terugschrikt voor direct contact met het leven: hij eindigt als een kleinzielige landjonker, wiens verdorde ziel beheerst wordt door de inhoudsloze rituelen en vooroordelen van de Edwardiaanse upper-middle class.