Aan elkaar gewaagd
Maddox brengt nog een belangrijke correctie aan op het boek van Ellmann, die wel is verweten dat hij te veel naar de versie van de begrijpelijk rancuneuze Stanislaus heeft geluisterd. Als reden van het plotselinge huwelijk van Nora en James in 1931 geeft Ellmann alleen dat Joyce zijn erfenis wilde regelen, wat niets verklaart over het gekozen tijdstip. In Ellmanns boek blijft de episode dan ook tamelijk duister. Maddox brengt het huwelijk in direct verband met het huwelijk van hun zoon Giorgio met de rijke Amerikaanse Helen Kastor: zij en haar familie wilden dat Helen zou trouwen met Joyce, en niet met iemand die, als ‘onecht kind’, geen recht had om die naam te dragen. Dat de sluwe Joyce tegemoet wilde komen aan de wensen van de invloedrijke Kastors is heel wat waarschijnlijker dan dat hij zich plotseling zorgen maakte over zijn erfenis.
Ze waren aan elkaar gewaagd, Nora en James Joyce. Ze waren in staat armoe te delen en wanneer de kans zich voordeed sprongen ze allebei even kwistig om met andermans geld. Allebei hielden ze van mooie kleren en van de opera, waarbij Joyce Nora's liefde voor Wagner niet deelde: hij vond Wagner obsceen. Het waren grillige ouders die hun kinderen verwenden en de problemen van die kinderen zo ver mogelijk van zich afhielden, vooral die van Lucia die al jong een ‘vreemde’ blik in haar ogen had en in 1982 in een inrichting in Engeland stierf. Hun humorloze zoon Giorgio, vader van Stephen, was als zanger mislukt en stierf in 1976 als gevorderd alcoholist. Dat Joyce zelf niet nog veel alcoholischer werd dan hij was, dankte hij waarschijnlijk aan Nora's afkeer van zijn drankzucht en haar talloze dreigementen dat ze hem zou verlaten.
Brenda Maddox geeft tenslotte een treffend beeld van het leven dat Nora in Zurich leidde na 1941, als ‘alleenstaande vrouw’, een tijdlang armoedig omdat in de oorlog geen geld uit Engeland overgemaakt werd; en ze geeft overtuigend inhoud aan Raar stelling dat het werk van Joyce niet voorstelbaar is zonder Nora's sinds 1909 vrijwel voortdurende aanwezigheid.
■