De gedrilde kat
Stel, U doet in tegels en karpetten en de handel wil niet meer zo vlotten. U woont niet in een land waar zelfs de invoering van een nieuw muntstuk wordt begeleid met voorlichtingsbrochures. U bent op uzelf aangewezen en moet iets bedenken. Omdat er nauwelijks nog klanten in de zaak komen heeft u alle tijd om te knutselen. In de omgeving liggen door het elektriciteitsbedrijf afgedankte spoelen en aan de overkant is een houtopslag. Ongebruikte lappen karpet heeft u genoeg. Men moet er maar op komen, maar George Ney uit het dorp Fox River Grove in Illinois begon met het maken en verkopen van meubilair voor katten. Het assortiment liep uiteen van krabpalen, klimrekken en stoeltjes, tot race-auto's, tweedekker vliegtuigen, ruimteschepen, maisonnettes, een Kattenkruid Saloon of desgewenst een multi-unit katten wooncomplex. Alles uiteraard geheel gemeubileerd en gestoffeerd.
Het liep storm, zodat de heer Ney besloot de zaken groot aan te pakken. Hij reisde beurzen af met zijn meubilair, maar merkte daar dat de meeste standhouders een gimmick hadden om de aandacht te trekken. Dat ontbrak er bij hem nog aan. En zo kwam George Ney op een dag op het lumineuze idee om katten te gaan dresseren, zodat ze zijn stand konden verlevendigen. Dit bleek, in tegenstelling tot veler verwachting, wonderwel te gaan. Ney beschikt tegenwoordig over een keurkorps van katten, die achttien verschillende trucs beheersen, zoals bijvoorbeeld opzitten, poot geven, ‘dood’ spelen, door hoepels en over stokjes springen, de telefoon aannemen, ‘pianospelen’, en op een los rollend tonnetje lopen. Zijn poezen doen hun repertoire ook simultaan. Volgens Ney kan iedere kat het leren, vandaar dat hij een instructieboek schreef: The Educated Cat (Dutton, 114 p., f 26,30). De dressuur geschiedt met behulp van beloningen in de vorm van lekkernijen en lofprijzingen. Aangezien een kat een korte aandachtsspanne heeft, kan men niet langer dan vijf minuten per sessie oefenen, omdat het beest er anders een hekel aan zou krijgen. Het is beter om jong te beginnen en de ene kat pikt het wat sneller op dan de andere, maar men schijnt hun de meest elementaire trucs binnen enkele dagen te kunnen bijbrengen. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met voorbeeldfoto's.
In de ervaring van de auteur hebben de dieren er lol in, mits onwillige buien worden gerespecteerd. Ney benadrukt telkens dat een kat alleen bereid is te leren als men hem met de vereiste egards en met liefde behandelt. En daar heeft de kat natuurlijk volkomen gelijk in.
NM
Het Rietveld Schröder huis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht staat als enig Nederlands bouwwerk op de wereldmonumentenlijst. Het is sinds enige tijd een museum en al talloze keren beschreven in boeken. Bij uitgeverij De Haan is nu een afzonderlijk boek over het huis verschenen geschreven door Paul Overy, Lenneke Büller, Frank den Oudsten en Bertus Mulder. Naast een geschiedenis van het ontwerp bevat het vele foto's van het interieur en de buitenkant en een interview met de in 1985 overleden eigenaresse en bewoonster Truus Schröder. Het boek kost f 49,90.