Rage
Zijn carrière als science-fictionschrijver is fascinerend. Gesjeesd van de George Washington-universiteit, nam Hubbard het besluit zijn prille gezin met de pen te gaan onderhouden. Hij begon met mystery stories, ‘endless variations on a hairy-chested theme’, zoals Miller het sierlijk omschrijft. Hij ratelde dag en nacht op zijn schrijfmachine. Zijn produktie van 1935, bijvoorbeeld, omvatte tien pulpromans, drie novelettes, twaalf korte verhalen en drie non-fictie-artikelen. Toen hij in 1938 overschakelde op science fiction werd dat in latere biografieën gepresenteerd als het begin van Hubbards onderzoek naar de werkingen van de geest. Science fiction was ‘merely the method Ron used to develop his philosophy’, zo staat het in Ron the Writer uit 1982. Maar het gekke is dat hem enig literair talent niet werd ontzegd. De roman Final Black-out deed critici vergelijkingen trekken met Jules Verne en H.G. Wells. Hubbards ‘filosofie’ daarentegen is natuurlijk gevaarlijke waanzin. En de kerk die hij daarop bouwde een misdadigersbende.
L. Ron Hubbard
Het woord ‘Dianetics’, zoals Hubbard zijn ‘filosofie’ had gedoopt, werd voor het eerst gelanceerd in 1950, in het mei-nummer van het tijdschrift Astounding Science Fiction. Deze zogenaamde nieuwe wetenschap beloofde nogal wat. Ik noem slechts: een methode om zweren, jicht en astma te genezen, het bewijs dat krankzinnigheid besmettelijk is, een techniek die iedereen een perfect geheugen verschaft. Na een halfuur therapie herinner je je al je eigen geboorte in geuren en kleuren.
Dianetics werd een nationale rage. Hubbards artikelen, boeken en cursussen over zijn vulgair-freudiaanse doe-het-zelf-technieken deden het geld binnenstromen. Maar het stroomde er tegelijkertijd ook weer uit. Wanbeheer en conflicten met zijn medewerkers voerden Hubbards Dianetic Research Foundation naar de afgrond.
Hij had het zich al vaker laten ontvallen: ‘If a man really wanted to make a million dollars, the best way to do it would be to start his own religion.’ In 1952, vlak na zijn derde huwelijk, ditmaal met een twintigjarige Texaanse, organiseerde hij een conventie waar hij een nieuwe wetenschap bekendmaakte: scientology. En tegelijk hiermee demonstreerde hij een nieuw onderzoeksinstrument: de E-meter, de emotiemeter, uitsluitend te koop bij de Hubbard Association of Scientologists. De bijbel verscheen een paar maanden later. Het boek heette The History of Man en werd bij de lezers ingeleid als het verslag van ‘your last sixty trillion years’. Volgens een overheidsrapport was nog nooit zo veel onzin en fantasie samengeperst. En inderdaad, is er ooit iemand geweest die heeft beweerd dat je last kunt hebben van een trauma, opgelopen toen je nog een mossel was?
In 1954 dan was het eindelijk zover: L. Ron Hubbard stichtte de ‘church of scientology’. In feite, zouden de hagiografen schrijven, waren Hubbards onderzoekingen van het begin af al van religieuze aard geweest. Een pas in 1963 bekendgemaakte vroege verkenning betrof Hubbards tweemalige bezoek aan de hemel, het eerste drieënveertig en het tweede tweeënveertig triljoen jaren geleden. De plantsoenen voor de ingang van dit zalige oord deden hem denken aan Bush Gardens in Pasadena, een geliefde filmlocatie.
Een rijke metafysica, maar de aardse ethiek werd ook niet vergeten. Die betrof in de eerste plaats de regels van de scientology-kerk. Wie ervan werd verdacht deze ontrouw te zijn geworden of te hebben gebroken, werd aan een ‘ethics officer’ gerapporteerd. Het ergste dat je kon gebeuren, was dat je tot ‘SP’ (suppressive person) werd verklaard. Dat stond gelijk aan excommunicatie en het betekende voorts dat allerlei terreurmethoden tegen je mochten worden gebruikt. Voor de vijanden van buiten de kerk was er de ‘public investigation section’, een keurbende detectives gespecialiseerd in het opdelven van misstappen in iemands verleden. Want Hubbards motto was: ‘Don't ever defend, always attack.’
Eindjaren zestig richtte Hubbard de ‘Sea Organization’ op. Kortweg ‘Sea Org.’. Conflicten met diverse overheden hadden hem doen besluiten de zee op te gaan. Met een zelfontworpen zwierig uniform aan begonnen ‘commodore’ Hubbard en zijn privé-vloot aan een odyssee die bijna tien jaar duurde en die voor veel matrozen-volgelingen een nachtmerrie werd. Eén opstandig woord en je werd in het water gegooid.