Paranoïde
Agee ging naar Londen maar al spoedig werd hij ook daar dag en nacht gevolgd. Dit keer was het de Britse contraspionagedienst, MI-5. Agee had, inmiddels lichtelijk paranoïde geworden, ook op het persoonlijke vlak de nodige problemen. Onder druk van de CIA weigerde Agees ex-vrouw een bezoekregeling, zodat hij zijn twee zoons niet kon zien. De CIA bewerkte ook zijn ouders. Maar Agee hield dapper stand. Hij schreef door en toen Penguin Books hem een contract aanbood, was hij voorlopig uit de financiële zorgen.
De CIA startte nu een desinformatie-campagne. Agee zou alles aan de KGB (natuurlijk!) hebben verraden, was aan de drank en leidde een losbandig leven. Clichématiger kon een overloper niet worden afgeschilderd maar de campagne sloeg aan. Newsweek, de New York Times en Associated Press namen de verzinsels klakkeloos over. Dankzij de steun van de Washington Post wist Agee de eerste aanval op zijn positie en werk te pareren. In de vele interviews die daarop volgden, weigerde hij veel te onthullen over zijn oude werk zodat het wachten bleef op zijn boek. Vanaf het moment dat Inside the Company verscheen, was Agee nergens meer veilig. De CIA bewerkstelligde dat Agee nu permanent on the run was.
Philip Agee met Janet Strickland, de ‘vriendin’ die hem de van afluisterapparatuur voorziene schrijfmachine ter hand stelde
In Spanje kreeg hij de geheime dienst van Franco achter zich aan na een tip van de Britse geheime diensten MI-5 en MI-6. Hij kwam terecht in Portugal waar de democratie zojuist was hersteld. In Lissabon constateerde Agee dat de dienst al druk doende was om de conservatieve krachten weer in het zadel te helpen. Washington benoemde snel een nieuwe ambassadeur in Lissabon, Frank Carlucci, de huidige Amerikaanse minister van Defensie. Agee wijst er nog eens op dat Carlucci deel uitmaakte van het CIA-team in Kinshasa (Zaïre), dat destijds medeverantwoordelijk was voor de moord op de Kongolese premier Lumumba. Volgens hem steunde de CIA de Socialistische Partij van Mario Soares met vele duizenden dollars. Agee keerde terug naar Engeland waar hij te horen kreeg dat hij een gevaar was voor de Britse staatsveiligheid. Nu schermen de Britten daar al snel mee, maar hij moest Engeland wel verlaten. Agee reageerde woedend. Tegelijkertijd komt hij met een politiek naïef verhaal over die gebeurtenissen in Londen. De Britse buitenlandse inlichtingendienst MI-6 was en is nog steeds sterk afhankelijk van haar Amerikaanse collega's voor betrouwbare informatie. Allicht wordt alles gedaan om die relatie optimaal te houden. Agee staat er ook niet bij stil dat de toenmalige Labour-premier James Callaghan nauw gelieerd was met de diverse Britse diensten. In de periode 1967-1970 had hij op het Home Office direct te maken met Noord-Ierland en dus met diverse veiligheidsdiensten. Als we verder nog het feit erbij betrekken dat belangrijke Labour-politici als Healey en diverse anderen veel werk voor de CIA hebben verricht, lag de uitwijzing van Agee voor de hand. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn beroep daartegen bij een beroepscommissie op niets uitliep. De belangen van MI-5 en MI-6 prevaleerden natuurlijk boven die van Agee. Interessant is trouwens wel dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Henry Kissinger, tweemaal in het diepste geheim naar Londen
is gevlogen voor overleg met Callaghan over Agees uitwijzing. Dit ontdekte Agee in documenten die hij via de Amerikaanse Freedom of Information Act te pakken kreeg. De lange arm van de CIA reikte ver.
Na zijn vertrek uit Groot-Brittannië ging Agee naar Nederland, maar daar was hem geen ander lot beschoren. Al spoedig ontstonden er in Amsterdam dezelfde problemen en kwam de BVD bij hem langs. Zijn verblijfsvergunning werd niet verlengd en voor Agee zijn Van der Stoel, Zeevalking, Haars en Van den Broek de grootste boosdoeners. De steun die hij kreeg kwam nota bene van ‘good old’ Harry van den Bergh. Hetzelfde ritueel herhaalde zich in Nederland. De Tweede Kamer steunde de regering in haar besluit en zijn beroep tegen de uitwijzing werd ook hier afgewezen. Agee kon weer verhuizen. Alleen: waar naar toe?