Ceremoniële verrichtingen
Op het eerste gezicht lijkt Stanley Weintraub de juiste biograaf met het juiste onderwerp. Hij is de auteur van vele studies en biografieën over Victoriaanse onderwerpen en personen en bovendien geen Engelsman maar een Amerikaan, wat hem de juiste afstand tot zijn onderwerp verschaft. Hij heeft geen appeltje te schillen met de Victorianen, zoals Strachey, en lijdt ook niet aan de blinde dweepzucht en doofpotneigingen van haar eerste biografen.
Des te teleurstellender is het resultaat. Hoewel Weintraub uitstekend schrijft en oog heeft voor de tragiek en de absurditeiten in het leven van de Engelse koningin, verhindert dat niet dat Victoria toch vooral één lange, veel te lange opsomming van feiten is geworden. Het ‘intieme’ uit de titel verwijst dan ook niet zozeer naar het seksuele leven van de vorstin, maar naar het verslag van maand tot maand (en vaak van dag tot dag) van Victoria's verrichtingen, meestal ceremonieel van karakter, waaruit het grootste gedeelte van het boek bestaat.
Niet dat de feiten op oninteressante wijze gerangschikt zijn. Weintraub verstaat de kunst zich in te leven in situaties; zijn relaas van de ‘race for the throne’ door de losbandige Regency-broers van William IV, wanneer deze laatste geen kans meer ziet om voor nakomelingen te zorgen, vormt een bijna hilarisch begin van de biografie. Ook zijn hoofdstukken over de complexe verhouding van de volstrekt eigenzinnige koningin met haar eerste ministers Disraeli en Gladstone doen fris aan, hoewel het verhaal al honderd keer verteld is. Dat Victoria en Albert het in bed uitstekend konden vinden - ze kregen negen kinderen - en elkaar nogal erotisch getinte kunstwerken cadeau gaven, zal slechts een verrassing zijn voor wie zich vast blijft houden aan het reeds lang achterhaalde clichébeeld van de preutse Victorianen, maar Weintraub weet er onderhoudend over te schrijven. Het probleem is dat hij niet weet te selecteren en zich keer op keer verliest in details.
Koningin Victoria in 1887
Vormeloos is Victoria niet, maar het boek mist de hechte eenheid en stilistische brille van Strachey's biografie uit 1921. Strachey's reputatie van revolutionaire vernieuwer heeft de tand des tijds weliswaar niet onbeschadigd doorstaan, zijn boek over koningin Victoria getuigt in ieder geval van een visie. Hij was een van de eersten die begrepen dat ‘wanneer feiten die betrekking hebben op het verleden verzameld worden zonder dat de kunst erbij komt kijken, er sprake is van compilaties. Nu kunnen compilaties ongetwijfeld nuttig zijn, maar ze hebben even weinig met geschiedenis te maken als boter, eieren, zout en kruiden met een omelet.’
Het was Strachey's verdienste dat hij bibliotheken vol bronnenmateriaal wist in te dikken tot kleine, fraai geschreven portretten, waarin zijns inziens de essentie van een historische persoonlijkheid naar voren kwam. Dat hij daarbij zo nu en dan niet aarzelde de feiten naar zijn hand te zetten vergeef ik hem graag. Biografieën als die van Weintraub zetten de klok welbeschouwd een eeuw terug; Victoria lijkt in veel opzichten op de negentiende-eeuwse drie-delige monsterbiografieën waar Strachey nu juist voorgoed mee afgerekend leek te hebben. Na zevenhonderd bladzijden levensbeschrijving weet Weintraub de figuur Victoria slechts te kenschetsen als een klein, rond vat vol tegenstrijdigheden: ‘She had been haughty as well as humble; shallow as well as shrewd; self-indulgent as well selfless. Her five-foot form was filled with paradoxes that she never reconciled.’
Dit zijn nietszeggende algemeenheden. Ieder van ons is een vat vol tegenstrijdigheden. Weintraubs karakteristieken zijn evenzeer op mijzelf van toepassing en op de meeste mensen die ik ken. Ter vergelijking citeer ik graag Strachey's opmerking over de Victorianen, uit een brief aan de econoom Keynes geschreven in 1906, vijf jaar na de dood van Victoria: ‘Het was de eeuw van de vitrine. Zijzelf en hun ornamenten bevonden zich achter glas. Hun weigering om welke fundamentele kwestie dan ook eerlijk onder ogen te zien - of het nu om mensen of om God ging - lijkt op het eerste gezicht lafheid. Maar ik geloof dat het eenvoudig het resultaat was van een aangeboren onvermogen om ergens toe door te dringen. (...) Zij zaten allen achter glas.’ Dergelijke inzichten, of je het er nu mee eens bent of niet, kunnen dienst doen als sleutel tot een persoonlijkheid als die van Victoria. Tegelijk met Weintraubs biografie verscheen bij uitgeverij Bloomsbury een geïllustreerde herdruk van Strachey's Queen Victoria. Voor wie de voorkeur geeft aan een goede biografie boven een smaakvol opgediste, maar uiteindelijk onverteerbare verzameling feiten, kan de keuze niet moeilijk zijn.
■