Mythisch aura
Crimond betekent een uitdaging en een gevaarlijke bedreiging voor de groep met haar knusse sentimentele illusies. Want hij is meedogenloos oprecht, onverzettelijk, dynamisch en ietwat demonisch, een man in staat tot vervoering maar niet tot geluk. Hij neemt Duncan Jean af - voor een tweede keer. De eerste keer werd Duncan de trap af geduwd en gaf hij zijn loopbaan als diplomaat eraan. Dit keer verschijnt Crimond in een kilt op het bal en danst zwijgend met Jean, als Shiva of een Griekse kouros (er wordt ons geen twijfel gelaten over zijn mythische aura, al kan niet gezegd worden dat we die zelf voelen: net als andere mysterieuze, katalytische magiërsfiguren in het oeuvre van Dame Iris, is hij het minst overtuigende karakter in het boek). Duncan wordt in de rivier geduwd en verandert in een trieste dronkelap die tussen vieze steelpannetjes woont. Duncan en Crimond delen behalve hun initialen dezelfde vrouw, en blijken op nóg een manier dramatisch inwisselbaar te zijn, als ze tot een confrontatie worden gebracht, een soort duel waarbij een derde om het leven komt. Die dood blijkt het gevolg te zijn van uitgebreide causale ketens, en vrijwel elk personage in de roman voelt zich er voor een deel schuldig aan.
Er is veel wijsgerige dicussie over en rond de vraag hoe te leven in een wereld vol kwaden. Crimond en Gerard vertegenwoordigen respectievelijk de fel utopische en voorzichtig hoopvolle denkrichting. ‘We gaan af op de woestenij,’ zegt Crimond tegen Gerard. ‘Natuurlijk vind ik dat deze maatschappij, onze zogenaamde vrije maatschappij - door en door verrot is - ze onderdrukt en is corrupt en onrechtvaardig, ze is materialistisch en meedogenloos en immoreel, en week, aangevreten door pornografie en kitsch. Dat vind jij ook. Maar jij verbeeldt je dat op de een of andere manier al de leuke dingen behouden zullen blijven en al de kwalijke dingen minder kwalijk zullen worden...’ Verdere bijdragen aan het debat worden geleverd door de goede man, Jenkin, en door een atheïstische priester.
Iris Murdoch
Een lijst van de ingrediënten van een willekeurige roman van Iris Murdoch doet deze klinken als een collage van de andere (dit is haar 23ste). We hebben een wijze leraar, een heilige, een demonische geliefde en een magiër, een aantal stervende vaders, een goddeloze priester, een zelfmoordpact, een collectie stenen, porselein dat breekt, een rijke schakering van dronkenschap. De personages hebben indringende en moeilijke relaties met hun eigen huizen, meubilair en kleren.
Dame Iris heeft ons wel eens melodramatischer intriges geschonken dan deze, die maar één grote romance en één gewelddadig einde bevat. De dialoog is evenwel zo theatraal als een Murdoch-fanaat zich maar wensen kan. Rose bedenkt: ‘Als ik met Gerard was getrouwd en een zoon had gekregen, had die waarschijnlijk mijn hart getekend met angst en pijn voordat ook hij verbrandde of verdronk.’ Wat betreft Jean en Crimond, geconfronteerd met de noodzaak en onmogelijkheid van een absoluut, wezenlijk leven, zeggen ze dingen tegen elkaar als: ‘O mijn schat - trots, roos, prins, held van me, hogepriester’ en: ‘Kom, Jeanie, mijn koningin, mijn valk, mijn lieve godin, mijn enige schat, kom bij me, kom naar bed, o mijn lieveling, mijn eten, mijn adem, mijn leven, mijn lieve schat, mijn laatste rustplaats.’ De vraag bij dat soort proza is niet of het slecht is dan wel heel erg slecht: het is wat het is, en Iris Murdoch weet zo langzamerhand duidelijk wel wat ze wil. Haar romans zijn een merkwaardig genre op zichzelf: hun eerste geruststellende indruk is bedrieglijk: ze zien er negentiende-eeuws degelijk uit en lijken volgestopt te zijn met levensobservaties en een bevredigende dichtheid van details. Maar de wereld van Iris Murdoch is heel anders dan die waarin wij leven, het is een spookachtige parallelwereld die alleen oppervlakkig iets weg heeft van de echte. De feiten van onze tijd op het gebied van politiek en economie, van kitsch, lawaai, geweld, stress, et cetera, raken haar personages niet. En hoe zeer ze ook doorzagen over hun emoties, ze hebben evenmin echt gevoelens of gewaarwordingen. Ze spelen emoties zoals ze over onderwerpen discussiëren: uiterst stijlvol. Het zijn intelligente poppen.