Op reportage in het innerlijk van de contra's
Nieuw-journalistiek op zoek naar de waarheid
Where is Nicaragua? door Peter Davis Uitgever: Simon and Schuster, 347 p. Importeur: Van Ditmar, f 49,10
Bij de contra's Een onthullend verslag door Christopher Dickey Uitgever: Pegasus/Novib, 276 p., f 25, -
Kees Schaepman
Al die mensen die ooit wel eens hebben rondgehangen in de lobby van Hotel Intercontinental in Managua, beginnen nu ook al boeken over Nicaragua te schrijven (eerst waren het alleen nog artikelen), ook al is de inhoud vaak verouderd nog voor de ramsj is bereikt.
De interessantste boeken over Nicaragua verschijnen in Amerika. Niet interessant omdat ze beter zijn dan wat elders gepubliceerd wordt, maar omdat ze belangrijker zijn. De Amerikaanse publieke opinie bepaalt tenslotte de toekomst van Nicaragua. De sandinistische regering is zich daarvan zeer goed bewust. Toen vorig jaar de neergeschoten Amerikaan Eugene Hasenfus terechtstond, werden bijvoorbeeld alleen interviews met Amerikaanse persvertegenwoordigers toegestaan. Dat leidde tot een opstand van journalisten uit andere landen: correspondenten van The Times of Le Monde zijn niet gewend als quantité négligeable behandeld te worden, ook al zíjn ze dat in Nicaragua wel.
Bij Simon and Schuster is nu een boek verschenen onder de weinig pretentieuze titel Where is Nicaragua? Het boek valt op binnen de stroom publikaties omdat auteur Peter Davis een duidelijk, afgerond en nuchter beeld schetst. ‘Hij stelt de juiste vragen - wat een weinig voorkomende deugd is bij journalisten - of hij nu praat met een sandinist of met een contra; een toegevoegde waarde van het boek is, dat het door een Amerikaan geschreven is,’ schrijft Graham Greene op het boekomslag, tussen al die andere teksten waar met de gewone overdrijving wordt gejuicht over een superb boek, een brilliant onderzoek en een stunning piece of firsthand reportage. Ik ben het wel eens met Greene, maar niet met al die jubel. Echt iets nieuws staat er niet in het boek van Davies, het is gewoon fatsoenlijk journalistiek handwerk, zonder poeha maar ook zonder onthullingen. En de auteur heeft zijn materiaal wel uitgewalst. Als hij een paar oude films uit de tijd van Somoza en Sandino gaat bekijken wordt het pagina's lang beschreven, stap voor stap wordt de lezer meegenomen bij alle voorbereidingen die Davies treft om zich op Nicaruagua te oriënteren.
Foto uit: ‘The Tiger's Milk - Women of Nicaragua’ door Adriana Angel en Diona Macintosh. Uitgegeven door Virago, f 38,85
In Nederland is de vertaling verschenen van een ander Amerikaans boek over Nicaragua, dat nogal wat aandacht trok toen het twee jaar geleden voor het eerst gepubliceerd werd: Bij de contra's van Christopher Dickey. Het schetste voor het eerst een duidelijk beeld van de mannen die president Reagan vrijheidsstrijders noemt. Een van die vrijheidsstrijders zelf beschrijft de contra's als ‘mensen die geleerd hebben te doden en die ervan zijn gaan houden.’
Toen ik Bij de contra's voor het eerst las, vatte ik er al direct een antipathie voor op. Die weerzin is alleen nog maar gegroeid nu ik het in het Nederlands herlezen heb. Het is geschreven in een hijgerige stijl die associaties oproept met die Ster-reclame voor het weekblad Nieuwe Revu waarin een journalist over een krakende telefoonlijn opgewonden verslag doet van alweer een fantastische, verbijsterende, adembenemende c.q. bloedstollende belevenis. De Amerikaanse uitgave van Bij de contra's heeft als ondertitel: ‘a reporter in the wilds of Nicaragua’ (Nederlandse vertaling: ‘een onthullend verslag’) - die sfeer dus.