Het hart van Afrika is geen woestijn
Afrika als uitdaging en politiek speelterrein
Africa of the Heart A Personal Journey door Joseph Hone Uitgever: Beech Tree Books/William Morrow, 287 p., f44,25
A Desert Dies door Michael Asher Uitgever: Viking/Penguin, 330 p., f52,20
The Other Nile door Charlie Pye-Smith Uitgever: Viking/Penguin, 239 p., f52,20
Africa - The People and Politics of an Emerging continent door Sanford J. Ungar Uitgever: Simon & Schuster, 543 p., f30,25 Importeur: Van Ditmar
Louise Fresco
In een tijdperk waarin voor het overgrote deel van de bevolking in westerse landen het materiële comfort nauwelijks iets te wensen overlaat, verschijnen aan de lopende band boeken over reizen onder primitieve omstandigheden en heruitgaven van de barre verslagen van ontdekkingsreizigers. Tegen ruime betaling organiseren reisbureaus tegenwoordig overlevingstochten, zodat het nu zonder werkelijk risico mogelijk is een week in het oerwoud rond te lopen, de Sahara in een vrachtwagen te doorkruisen of de Zuidpool te bezoeken. Zijn de uitdagingen in de steenwoestijn van de Bijlmer of Manhattan ons te voorspelbaar of juist te groot en zoeken we daarom naar andere wegen om onze zucht naar avontuur te bevredigen? Daarover valt veel te speculeren en weinig met zekerheid aan te tonen. Wel is opvallend dat in veel boeken de nadruk ligt op onherbergzame, de mens vijandige plekken: het tropisch regenwoud en woestijnen. Afrika, dat beide in ruime mate bezit, en bovendien voor velen een synoniem is voor primitieve, ‘onbeschaafde’ chaos, vormt een dankbare reisbestemming. Juist in Afrika kan de reiziger zichzelf op de proef stellen, in een fysieke en politieke jungle waar nog echt gevaar te vinden is, al is het maar in de vorm van dronken soldaten met machinegeweren.
Reisverslagen hebben uiteraard niet uitsluitend tot doel om een beeld te geven van een bepaald gebied, heel vaak zeggen ze meer over de auteur dan over het land waarin hij verblijft. Voor de hier besproken publikaties, waarvan de eerste drie reisboeken zijn, geldt dat laatste zeer zeker. Afrika functioneert in eerst instantie als decor. Een tot in de details nauwkeurig en waarheidsgetrouw beschreven decor, zoals in Africa of the Heart van Hone, of een stereotiepe achtergrond, waartegen de ‘heldendaden’ van de auteur des te meer schitteren, zoals bij Pye-Smith. Door de moeilijkheden, fysiek ongemak, onbetrouwbare ambtenaren en dergelijke, zwaar aan te zetten, wordt de lezers duidelijk gemaakt hoe groot het uithoudingsvermogen van de schrijver wel niet is geweest. Zie, dat alles heeft hij doorstaan en nog voor ons opgeschreven ook! Behaaglijk zakken wij weg in de kussens en genieten nog eens extra van een plaatsvervangende bevrediging. In sommige gevallen, zoals in The Other Nile, is Afrika zelf in zekere zin irrelevant, het verhaal zou ook ergens anders hebben kunnen spelen als het maar dezelfde elementen van spanning bevat. In A Desert Dies gaat het juist om het tegenovergestelde, het boek staat en valt bij een tot in het absurde doorgedreven identificatie met de lokale bevolking, de nomadische Kababish, waarbij de auteur regelmatig zijn leven waagt. Michael Asher neemt bewust geen enkele afstand tot Afrika, maar stort zich hals over kop in het avontuur. Hone daarentegen, in Africa of the Heart, doet pogingen om de afstand tot Afrikanen te overbruggen, maar blijft steken in de blanke enclaves van Kinshasa en Nairobi en berust uiteindelijk in het feit dat hij Afrika nooit zal kennen.
Voor Joseph Hone is een reis naar Afrika een vervulling van een kinderdroom, een schuld als het ware die ingelost moet worden. In zijn jeugd was Afrika het equivalent van avontuur, van ruimte en vrijheid. In opdracht van de BBC krijgt hij, een redelijk bekend schrijver met verschillende boeken op zijn naam, de kans om Afrika van west naar oost te doorkruisen, van Kinshasa tot Mombasa. Die opdracht is de formele aanleiding, maar in de loop van het boek wordt steeds duidelijker dat er nog wel meer redenen zijn om te reizen, zoals het ontlopen van huwelijksproblemen, of misschien is er wel helemaal geen echte reden (‘I just travel for the sake of traveling, dream of leaving - even when there's nowhere to go and nothing to see’). Zijn boek is vooral bevolkt met blanken, karakteristieke typen die je zo in levenden lijve in Kinshasa en Nairobi tegen zou kunnen komen. Een cynische Amerikaan van middelbare leeftijd, ongetwijfeld werkzaam voor de CIA, de officier die na zijn pensioen op Lamu is gaan wonen, Belgische zakenlieden en opgewekte zendelingen. En dan is er de jonge en beeldschone Eleanor, die haar verdriet verdrinkt, en althans tijdelijk zijn reisgenote wordt. Pogingen om Zaïre per boot te bezoeken mislukken, en uiteindelijk wordt de reis voornamelijk per vliegtuig afgelegd. Wekenlang verblijft Hone, met Eleanor, in Kinshasa, een quarantaine, die op het laatst haar eigen tempo krijgt. Ze spelen ‘reizigertje’, een kaart opgevouwen op de vloer van de hotelkamer, en lezen elkaar uit reisgidsen voor. Hij voert eindeloze gesprekken met Eleanor, die haar gescheiden ouders ontvlucht en tevergeefs wacht op haar verloofde die haar in de steek heeft gelaten. Gesprekken die plaatsvinden in hotelkamers en tijdens diners, waarbij zij onvermijdelijk tot de slotsom komen dat ze elkaar niets te bieden hebben. Aan de Keniaanse kust gaan ze dan ook uit elkaar. Voor allebei is er misschien nog wel life beyond
Africa.
Foto's van Michael Asher uit ‘A Desert Dies’
Africa of the Heart - de uitdrukking is afkomstig van Graham Greene - is een merkwaardige mengeling van een roman en een zakelijk verslag. De exacte beschrijvingen van Hone (de bar van het Memling Hotel in Kinshasa heeft inderdaad precies op die plaats een achterdeur enzovoort) versterken de bijna onwerkelijke sfeer van het boek. Afrika is een decor voor Hones innerlijke reis, maar dan wel een decor dat op sommige plaatsen de handeling domineert. Ondanks het feit dat Hone geen enkele analyse pretendeert te geven van de politieke situatie in Afrika, bieden zijn discussies over ontwikkeling een goed beeld van de dilemma's van Afrika. Zijn stemmingen wisselen al naar gelang het decor: het efficiënte toeristenland Kenia, waar je per ballon op safari kunt gaan, geeft hem weer moed (en verwijdert hem verder van Eleanor), in tegenstelling tot het gevoel van doem en machteloosheid in Zaïre. ‘De waarheid heeft geen plaats in Kinshasa, heeft geen betekenis in deze stad - die slechts een verzinsel is.’ Maar ook Afrika, de droom van zijn jeugd is een illusie, waar hij niet in kan doordringen.