Englisch Master
‘I am the English Master’ is de titel van een Engelstalig gedicht van Jan Hanlo (1912-1969). Hanlo was inderdaad leraar Engels, en waarschijnlijk wel een betere dan hij hier in steenkolenengels wilde toegeven. Van 1945 tot 1958 gaf hij les aan het Instituut Schoevers in Amsterdam. Hanlo schreef wel vaker in het Engels. In zijn Verzamelde gedichten is ook ‘I stock the varnished’ te vinden (dat hij later in het Nederlands vertaalde) en een merkwaardige verhandeling over ‘Twee benepen vragen die al een twintigtal jaren niet van mij willen scheiden’, vanwege de universele reikwijdte ervan in het Engels gesteld. Hij vraagt zich daarin af of de aarde toch niet als het middelpunt van het heelal beschouwd kan worden en of het verschijnsel van de aantrekkingskracht van de aarde niet beter begrepen kan worden als een aanduwingskracht van buitenaf.
Het was al langer bekend dat Hanlo ook gedichten van zichzelf in het Engels had vertaald. Arjen Ribbens ging ernaar op zoek en vond er vijf, in hand- en tijdschriften: vertalingen van ‘illusies’, ‘zonder naam’, ‘misschien’, ‘'s Morgens’ en ‘Wat zal ik voor je kopen, zoon?’. Het laatste gedicht, een opsomming van curieuze geschenken, is in vertaling drastisch gecoupeerd. Van de vijftien aanbiedingen waaruit de zoon in het Nederlands kon kiezen, zijn er in het Engels nog maar acht overgebleven:
A cat? a couple red-eyed mortal mice? a bat?
A little friend from world's end? a slave?
A glossy rave from Germany? a rat?
A hound which is well-sound, and gay?
Ignoring hushes round you rushes? - say?
Hanlo's poems staan nu bij elkaar in het bundeltje Acht gedichten - in het engels, dat in een oplage van 175 exemplaren werd uitgegeven door de Haarlemse Houtpers. Het boekje ziet er mooier uit dan de prijs (f20, -) doet vermoeden: het is gedrukt op Zerkall en gestoken in een mooi omslag, waarvoor papier werd gebruikt uit een restpartij Curwen pattern paper, ontworpen in 1928. Er zal dit jaar nog meer onbekend werk van Hanlo worden uitgegeven. Bij Van Oorschot verschijnen binnenkort de al lang aangekondigde Brieven: 1600 pagina's, in twee delen, een bloemlezing uit zijn correspondentie.
GM