Toegankelijk overzicht
Joop van Helmond heeft honderdvijftig van die brieven geselecteerd en vertaald, alsmede passages uit Byrons bijna even directe en onthullende dagboeken. De keuze kan geen gemakkelijk karwei geweest zijn en is tamelijk goed gedaan: de verschillende kanten van Byrons kwikzilverige persoonlijkheid zijn vertegenwoordigd, evenals de dramatische momenten uit zijn leven, zodat deze uitgave een autobiografie oplevert waar noodgedwongen uiteraard veel uit is weggelaten, maar die een duidelijker en toegankelijker overzicht biedt dan de volledige brieven en dagboeken.
De eerste vrouw met wie Byron een stormachtige emotionele verhouding had, was zijn helleveeg van een moeder. Van haar is in deze selectie weinig overgebleven, hetgeen wat mager is wat Byrons jongere jaren betreft. De belangrijkste brieven met betrekking tot zijn spectaculaire affaire met Caroline Lamb zijn heel terecht opgenomen, en er is een oordeelkundige keuze gemaakt uit de brieven aan Annabella Milbanke, met wie Byron bij vergissing trouwde. Het is een koud kunstje om aan die brieven te zien dat het huwelijk gedoemd was op een ramp uit te draaien. De aanstaande bruid was een zedenpredikster, de bruidegom een oversekste sensatiezoeker; zijn brieven aan haar behoren tot de weinige waarin we voelen dat de schrijver zich laat leiden door effectbejag en zijn aard geweld aandoet: ze zijn doorwrocht geformuleerd, bijna stijfjes.
Hij schreef veel beter óver haar dan áán haar; vooral aan lady Melbourne, Annabella's tante en moeder van de man van Caroline, William Lamb, de latere lord Melbourne en eerste premier onder koningin Victoria. Aan lady Melbourne zijn enkele van Byrons onderhoudendste brieven gericht. Hij vond het heerlijk om haar zijn problemen toe te vertrouwen rond Caroline, die om het zacht uit te drukken moeilijk, om niet te zeggen onevenwichtig was. (Ze zou voorgoed gestoord raken toen ze in 1824 bij toeval Byrons begrafenisstoet tegenkwam; ze overleed in 1828.) Byron deed lady M. eveneens volledig verslag van zijn platonische flirt met lady Frances Webster, in brieven die in sommige gevallen zijn geschreven terwijl de oliedomme man van de lady er met zijn neus bovenop zat - sociale komedie van de bovenste plank. Byron maakt tegen lady M. ook gevaarlijke toespelingen op zijn verhouding met zijn halfzuster, al heeft Joop van Helmond de boeiendste daarvan niet opgenomen, waarin Byron zegt: ‘Het soort gevoel dat me de laatste tijd in beslag neemt, heeft iets van het vreselijke dat alle andere gevoelens - zelfs hartstocht (pour les autres) tot op zekere hoogte geestdodend maakt.’ Hoewel ze onmiskenbaar moeilijk te choqueren viel, drong lady M. als reactie aan op de verbintenis met Annabella, die er van haar kant op gebrand was de verdorven dichter te bekeren. Het is geen verrassing dat de jonge vrouw daar niet in slaagde, gezien het feit dat ze bij hem durfde aankomen met de oproep: ‘Geef je niet over aan dat walgelijke rijmelwerk - of aan cognac - of aan wie of wat dan ook dat niet wettig of juist is.’
Het huwelijk duurde nog geen jaar. Wat zich erin afgespeeld heeft, is niet duidelijk; evenmin weten we zelfs precies waar Annabella Byron van beschuldigde. Incest en sodomie (met haar, Annabella) zijn de favoriete kandidaten. Duidelijk is dat zij hem verliet en dat hij in 1815 moest uitwijken en nooit meer is teruggekeerd. De rest van zijn leven en nog lang daarna leidde zijn haatdragende vrouw een soort vrouwelijk anti-Byrongenootschap; ze probeerde Augusta ervan te weerhouden met haar broer te corresponderen en zorgde ervoor dat haar dochter opgroeide zonder ooit Byrons portret te zien.