Pockets
Wallis & Edward. Letters 1931-1937. Samengesteld door Michael Bloch (Penguin in association with Weidenfeld and Nicolson 334 p., f21,95). De meest besproken liefdesgeschiedenis van deze eeuw: Wallis Simpson of Baltimore, hertogin van Windsor, met Edward, prins van Wales die als koning Edward VIII de troon besteeg, maar daarvan weer afstand deed om met haar te kunnen trouwen en dus hertog van Windsor werd. Het verhaal is talloze malen beschreven en verfilmd; dit boek bevat de correspondentie tussen de gelieven, van hun eerste ontmoeting in 1931 tot de trouwdag in 1937. Bovendien zijn de brieven opgenomen die Wallis in die periode aan haar favoriete tante stuurde. Met mooie foto's, een beknopte inleiding en glimmend gouden omslag is dit een goedverzorgde bron van genot voor alle geïnteresseerden in koninklijke liefdesgeschiedenissen.
Oroonoko and other stories door Aphra Behn, uitgezocht en ingeleid door Maureen Duffy (Methuen, 240 p., f24,50. De roman ontwikkelde zich volgens gangbare theorieën in de achttiende eeuw. Ruim voor die tijd schreef Aphra Behn (1640-1689) - als eerste vrouw die van de pen kon leven - korte verhalen en romans. De vijf in deze bundel verzamelde verhalen tonen haar betrokkenheid met de politiek en de openhartige manier waarop zij over seksualiteit dacht. ‘Oroonoko’ is een op feiten gebaseerd fictioneel relaas met een zwarte hoofdpersoon. De politieke allegorie, een aantijging tegen slavernij en racisme, speelt in Suriname, waar zij korte tijd verbleef. Het voorwoord van Duffy is een beetje saai, de gegevens omtrent de tekstbezorging zijn uiterst minimaal.
It Was a Dark and Stormy Night samengesteld door Scott Rice (Abacus 145 p., f19,20. Idee voor een boek: schrijf een prijsvraag uit waarin je vraagt om grappige openingszinnen voor een slechte roman die nooit geschreven hoeft te worden. Bundel de inzendingen, zet er plaatjes bij, verzin een geestig (!) voorwoord en vraag op de slotpagina om nog meer van zulke zinnen waarmee een computer te winnen valt. Niet één maar een hele serie lollige boeken kan daaruit voortvloeien.
Tracer door Frederick Barthelme (Penguin 126 p., f 19,20). In de serie Contemporary American Fiction verscheen dit trendy tijdsdocument. De onverwacht door een scheiding overvallen Martin zoekt troost bij zijn schoonzuster Dominica in Florida. Het nietsnuttend zwembadvolkje in haar hotel geniet van de verwikkelingen tussen Martin en Dominica, die onmiddellijk het bed delen, en zijn bijna-ex-vrouw die ook bij haar zuster op bezoek komt. Het rituele haten, vergeven en vergeten beschrijft Barthelme met zwarte, maar wel erg trage humor. Ook traag maar veel boeiender is The Maker of Heavenly Trousers door Daniele Varè (Black Swan 218 p., f24,50), in een in 1935 voor het eerst verschenen boek over een correspondent in Peking. De ik-figuur neemt de dakloze dochter van een Italiaanse spoorwegingenieur in huis, de jonge Kuniang. Van weldoener wordt hij in de loop der tijd de meest geschikte huwelijkskandidaat. De gebeurtenissen rondom de bezoekers - een minnares van Raspoetin, een beeldschone jonge miljonair op sterven en een Mongoolse abt - beschrijft Varè op een welhaast terloopse wijze. De taferelen van huiselijk geweld bij de naburige Russische familie en de eeuwigdurende strijd met de inwonende bedienden, die hem confronteren met bijgeloof en afpersing, zijn geen storende vertragingen maar tekenen het beeld. Een weinig gestructureerd maar amusant relaas.
A Piece of Cake. Tekeningen door Mary Leunig (Penguin 96 p., f24,50. Een verzameling prachtig uitgegeven tekeningen die zo morbide en geestig zijn dat je met bijna afgewende blik toch tot de laatste pagina doorkijkt. De keiharde dagelijkse werkelijkheid krijgt een absurde draai door de verbeelding van bizarre, vaak erotische fantasieën: een copulerend stel bestaat uit een werkelijk persoon en een glaspersoon met scherpe randen; een vrouw laat zich scheren, de man scheert niet alleen het haar maar ook de huid af; een punk stopt prikkeldraad in de wasmachine om mooi gescheurde spijkerbroeken te maken. De zwarte humor haalt onbewuste angsten en fantasieën naar boven, in dit geval vanuit een vrouwenperspectief.
REINTJE GIANOTTEN