Uitgelaten bokking
Shepard geeft met zijn privé-herinneringen een levendig beeld van het alledaagse leven aan het einde van de vorige eeuw. Aan personeel is geen gebrek, op straat zijn nog volop vegers, venters en lantaarnsopstekers aanwezig en de kleur van de door paarden getrokken bus geeft zijn bestemming aan.
De vroege dood van zijn moeder slaat een bres in het gezin en de vader gaat met de kinderen bij zijn zusters wonen. ‘When the pain of our grief lessened, Cyril and I would spend hours talking over what was ahead of us. We solemnly agreed that we would cry no more, as we knew mother would not have liked it.’ Op school krijgt hij extra tekenles en wanneer hij als zestienjarige op Heatherly komt, geven zijn medeleerlingen hem, om zijn altijd vrolijke gedrag, de bijnaam Kipper. (Giddy Kipper is een term uit het variététheater en betekent ‘uitgelaten bokking’). Hij wordt toegelaten op de Royal Academy, wint twee keer een beurs en raakt verliefd op medestudente Florence Chaplin. Zij geeft hem een welkom advies inzake een olieverfschilderij maar pas twee jaar later leren ze elkaar echt kennen, want ‘mannen en vrouwen werkten of lunchten niet samen’. Wanneer zijn eerste schilderij op de zomertentoonstelling van de academie wordt verkocht en Florence haar muurschildering voltooid heeft, maken ze serieuze trouwplannen. Met de huwelijksdag in 1904 sluit Shepard zijn boek af.
Zijn zoon Graham had hem gevraagd de verhalen die hij vroeger vertelde op te schrijven. Pas in 1957, lang na de dood van Graham komt Shepard daartoe, en verschijnt Drawn from Memory. Aangemoedigd door het succes ervan zet hij zich aan een vervolg, Drawn from Life, waarin hij in grotere stappen zijn jeugd beschrijft. Het lijkt een interessantere periode vanwege de schoolervaringen, de eerste tekenlessen en de verliefdheid. Toch is het minder geslaagd: het lijkt of de schrijver de geuren en kleuren van zijn herinnering kwijt is. Juist de overdaad aan details in het op jongensachtige wijze beschreven eerste deel maakt het zo charmant.
Opvallend is de overmatige belangstelling voor alles wat met geweren en het leger te maken heeft. Zo is een 1887 gemaakte tekening van een slagveld afgebeeld. De kleine Ernest genoot bij het zien van militaire oefeningen en de vloot. Het blijkt niet slechts een kindervoorliefde te zijn: in 1915 meldt hij zich - inmiddels getrouwd en vader van twee kinderen - aan bij de artillerie en wordt met zijn gevechtseenheid naar het front in Frankrijk gestuurd. Hij vecht aan de Somme en later in Italië; hij schrijft met grote regelmaat aan zijn vrouw, stelt haar gerust met opwekkende woorden en maakt tekeningen. Als kapitein met een militair kruis voor moedig handelen, een gratificatie en een inmiddels vaste band met Punch komt hij de oorlog weer uit. In de Tweede Wereldoorlog maakt hij zich nog nuttig bij de burgerwacht, ook al is hij dan de zestig gepasseerd.
Kipper heeft heel wat tegenslagen te verwerken gehad: zijn moeder stierf toen hij tien jaar oud was, hij verloor zijn geliefde broer in de Eerste Wereldoorlog, zijn vrouw stierf geheel onverwachts in 1927 en zijn zoon verloor hij in de Tweede Wereldoorlog. Hij reageerde op verdriet met hard werken. Zijn opvatting was altijd geweest dat je om een goed kunstenaar te worden hard moest werken. Hij bereidde zich consciëntieus voor, maakte schetsen ter plekke en eindeloos veel voorstudies. Niet alleen omdat hij een perfectionist was maar ook omdat hij van het werk zelf genoot. Hij schilderde zijn vrouw en kinderen, tekende op het slagveld, maakte politieke prenten en kinderboekillustraties met een zelfde professionele inzet. Zoals hij zich uit zijn jeugd de details weet te herinneren zo kan hij als tekenaar de juiste toon raken: met een heldere lijn geeft hij kinderen, dieren en speelgoedbeesten weer in hun eigen bewegingen en bezigheden. Shepard heeft het niet betreurd dat hij zijn faam te danken heeft aan de ogenschijnlijk zo simpele tekeningen van een speelgoed beer, die alle gewichtige problemen terugbracht tot de vraag: ‘What's for breakfast?’ ■