[Echte moorden, valse sporen - vervolg]
de moord op William Desmond Taylor, een schandaal dat Vidor in zijn jonge jaren had meegemaakt en dat hem al die tijd was blijven intrigeren. Het was King Vidors bedoeling er een film van te maken, en als we Kirkpatrick mogen geloven had hij alle aantekeningen maar weggedaan omdat er nog te veel getuigen in leven waren, toen, rond 1967.
A Cast of Killers is nu al bijna een beroemd boek, maar voor zover ik begrijp alleen omdat Vidor zo ver met zijn naspeuringen is gekomen dat de zaak (bijna) opgelost lijkt. Als verhaal is het wat zwaar omdat Kirkpatrick niet alleen de gangen van zijn hoofdpersoon Vidor reconstrueert maar óók nog eens alles van de moord. Als thriller is het een onoverzichtelijk geheel met een overvloed aan gegevens, personen, en vele valse sporen.
Zoals in vele - bekende - misdaadzaken al kon worden geconstateerd: ook hier is het politieonderzoek tamelijk minimaal geweest. Vidor wist nog heel wat mensen op te sporen die achteraf duidelijk wisten te maken dat de vermoedens van 1922 juist waren: door de studiobazen, het Arbuckle-schandaal nog vers in het geheugen, was onmiddellijk actie ondernomen om de zaak een andere wending te geven: Taylor kreeg een romantisch, heteroseksueel leven toebedeeld, terwijl hij een homoseksueel dubbelleven leidde. Zijn butler had als extra taak - vandaar de onverklaarbaar aanwezige sleutelbos - jongens te versieren waarvoor een aparte flat was. Maar daarnaast waren er verwikkelingen met de jeugdige actrice Mary Miles Minter, van zichzelf de jonge Juliet Shelby, wier carrière met grote jaloezie werd be- en gestuurd door haar moeder Charlotte Shelby. Deze laatste, die ook al voordat Vidor op speurtocht ging tot de verdachten behoorde, is de ontmaskering nabij, vooral als King Vidor uiteindelijk Mary Miles Minter nog eens opzoekt en in een dramatisch gesprek bevestigt dat haar moeder haar altijd alles heeft afgenomen: ‘My mother killed everything I loved.’ De nu oud geworden actrice, die nooit meer optrad, maakt geen heldere indruk en het valt te begrijpen dat King Vidor de zaak uiteindelijk maar in een kist legde. Voor hem zat er geen film in. A Cast of Killers is een interessante reconstructie, en een bewijs dat er ook nauwelijks een boek in zat. ■