Dummy's
Vervolg van pagina 8
bestaan als journalist.’ Het drukke leven als journalist heeft ook Boudewijn Büch parten gespeeld met zijn plannen voor een boek over cocaïne. In de universiteitsbibliotheek ligt een forse dummy van Büchs nooit verschenen coke-boek. Op het omslag staat: ‘Boudewijn Büch beschrijft de geschiedenis en het gebruik van cocaïne. Aan de hand van vele anekdotes, maar harde informatie (in hoeverre is cocaïne verslavend?) geeft hij een verrassend beeld van deze “goddelijke” drug.’ Büch sluit niet uit dat hij dit ‘verrassend beeld’ ooit nog eens zal beschrijven: ‘Het contract met de uitgever bestaat nog, het boek zit nog steeds in mijn kop en ik heb er al flink wat aan geschreven. Maar mijn leven is op een gegeven moment nogal veranderd door mijn tv-werk, ik heb er nu geen tijd meer voor. Bovendien de ontwikkeling van cocaïne is zo snel gegaan. Op een gegeven moment kocht ik vijf boeken per week over dit onderwerp, het werd onoverzienbaar. Daardoor wordt het natuurlijk ook steeds aantrekkelijker om zo'n boek te maken, maar ik vrees dat ik voorlopig tijd te kort kom.
Vooral de dummy's van nooit zo verschenen boeken en de bijbehorende verhalen en anekdotes over grootse ideeën en onverwezenlijkbare projecten geven de tentoonstelling iets van een klein literair utopia. Jammer is alleen dat al die verhaaltjes ontbreken bij de uitgestalde boeken. De enige informatie die de bezoeker krijgt is of een boek nooit of nooit zo verschenen is. En zelfs dan zit men er soms flink naast. Bij Dirk Ayelt Kooimans ooit aangekondigde Finlandia ligt bijvoorbeeld een kaartje met nooit zo verschenen.
Dat zo kan volgens mij gevoeglijk doorgehaald worden. Ik heb het boek in ieder geval nooit gelezen noch gezien.
In een aparte vitrine met dummy's onder het imprint RK (Reinold Kuipers) ontstaat door dit gebrek aan informatie zelfs enige verwarring. Deze dummy's - dat had er best even bij kunnen staan - zijn nooit gemaakt als serieus voorstadium van een eventueel te verschijnen boek. Reinold Kuipers kreeg ze op zijn zestigste verjaardag cadeau van zijn Querido-auteurs en die fantaseerden en droomden er voor de gelegenheid eens lekker op los. Zo kwam Piet Grijs met een (uiteraard leeg) deeltje van een allesomvattend levenswerk, De Universele Bibliotheek geheten. K. Schippers liet een dummy vervaardigen van De Hoed, een volumineus boekwerk, dat, indien bedrukt, over de hoed in de beeldende kunst had moeten gaan. Zo geeft deze Reinold Kuipers-vitrine indirect een ironische kijk op het leven vóór het boek. Plannen zijn er altijd genoeg, maar aan de uitvoering schort het nog wel eens.
■
(De tentoonstelling in de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek (Singel 425) duurt tot 30 oktober. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.30-12.30 en van 13.30-16.00. In de bibliotheek is voor vijf gulden ook het openingswoord, De Rijkdom van het Onvoltooide, van Reinold Kuipers te koop).