Pocket & paperback
The Battle of Pollocks Crossing door J.L. Carr (Penguin 176 p., f13,60). De eigenzinnige schrijfstijl van Carr eist veel van de lezer; zelf wilde ik het boek aanvankelijk steeds opzij gooien omdat de opsommingen en het verspringen van beschrijvingen naar dialogen uit verschillende tijdlagen me irriteerde. Toch bouwt Carr een spanning op die doet doorlezen. Het angstaanjagende verhaal over de afslachting van twee mannen in 1930 bij Pollocks Crossing krijgen we vanuit het perspectief van de Engelse leraar George Gindner te horen. George verheugt zich op een avontuurlijk jaar in Amerika maar het wordt een regelrechte ramp in het van God verlaten stadje Palisades in South Dakota. Het arme gebied wordt extra hard getroffen door de crisis, niet alleen George's ‘American dream’ wordt een nachtmerrie. Hij wordt ontslagen om zijn kritische uitlatingen over Wounded Knee, zijn huisbaas wordt als een beest afgeslacht. De verhalen van deze laatste over zijn verblijf in Engeland spiegelen mooi George's kijk op de Amerikaanse samenleving. Een bijzonder boek.
The Accidental Tourist door Anne Tyler (Berkley Books 355 p., f 16,65) is een zeer onderhoudende en amusante roman. Macon Leary schrijft reisgidsen voor de gedwongen reiziger die - net als hij - liever thuis zit en reizen haat. De tips in zijn boeken zijn erop gericht de reizigers, vooral zakenlieden, in verre landen en grote steden het gevoel te geven toch nauwelijks van huis te zijn. Ook in zijn eigen leven is Macon een ‘accidental tourist’. Zijn gedesillusioneerde echtgenote verwijt hem: ‘It's like you're trying to slip through life unchanged.’ Als zij hem verlaten heeft neemt zijn systeemziekte ongekende vormen aan: om energie te besparen trappelt hij onder het douchen de was schoon. Wanneer de boel uit de hand loopt trekt hij zich terug in het ouderlijk huis waar alle volwassen (!) broers zich door hun zuster later verzorgen. Muriel, de jonge maar o zo resolute hondentrainster op naaldhakken, verlieft zich in hem. Zij neemt de initiatieven, respecteert hem en is openhartig. Hij bewondert haar daarom, maar tegelijk beangstigt hem de betrokkenheid die ze eist. Langzaamaan krijgt hij meer greep op zijn leven: ‘He began to think that who you are when you're with somebody may matter more than wether you love her.’
Pleasures. Women write erotica samengesteld door Lonnie Barbach (Futura 281 p., f 19,20). De klinisch psychologe Barbach houdt zich vooral bezig met problemen op seksueel gebied. Omdat er zo weinig erotica voor vrouwen is om naar te verwijzen, besloot ze een aantal dames te vragen hun meest opwindende erotische ervaring te beschrijven voor dit boek. Het mocht geen fictie, maar moest een persoonlijke ervaring zijn omdat op die manier beter zou blijken waar vrouwen werkelijk van genieten. De 31 stukken zijn door therapeutes, journalistes en - mij onbekende - schrijfsters geleverd, van wie enkelen anoniem wensten te blijven. De logica achter de indeling ontgaat me, het inleidend commentaar bij de hoofdstukken is van een ongehoorde onbenulligheid. Allerlei vormen van seks komen aan bod: hetero- en homoseks, anonieme seks, seks binnen en buiten vaste relaties, seks met machtsvertoon en tedere seks, seks met twee, drie of vier mannen, en seks na een hysterectomie. De clichés zijn niet van de lucht: de ‘waterfalls’, ‘fireworks’ en ‘crescendo's’ vliegen je om de oren. Literaire hoogstandjes zijn het niet, hoewel enkele verhalen uitstijgen boven het niveau van een gewoon pornoblad. Opwindend is het in ieder geval wel.
Smart cookies don't crumble door Sonya Friedman (Pocket Books 252 p., f16,65). ‘The purpose of this book is to help you discover what matters to you and how to sustain it as a positive force in your life.’ De schrijfster richt zich met haar adviezen en voorbeelden vooral op de generatie vrouwen die jong getrouwd is en in het huwelijk met kinderen de vervulling van leven zochten. Om een ‘smart cookie’ te worden moet je zelf beslissingen kunnen nemen, schuld- en minderwaardigheidsgevoelens overboord zetten, jezelf een tweede kans geven, het alleen zijn en scheidingen kunnen overleven, betere relaties aangaan en je eigen seksualiteit leren beleven, maar vooral bedenken: ‘The best is yet to be.’ Het is allemaal een beetje oude koek en niet eens aantrekkelijk geschreven. Praktischer maar van eenzelfde schreeuwerigheid is Saleswoman. A guide to career success door Barbara A. Pletcher (Pocket Books 292 p., f ± 6,65) met op de openingspagina in koeieletters YES, YOU CAN!. Verkooptechnieken uitgelegd aan vrouwen, met aandacht voor de voor hen specifieke problemen. Nodig nooit een klant zomaar uit voor een zakenlunch, mannen stellen het niet op prijs dat vrouwen dergelijke initiatieven nemen: stel je in dat geval expliciet op als vertegenwoordigster van de zaak en doe alsof de zaak jullie beiden op een lunch trakteert. Money Talk$. The 2500 greatest business quotes from Aristotle to lacocca bijeengebracht door Robert W. Kent (Pocket Books 341 p., f30,25) bevat citaten van zakenlieden, wetenschappers en literatoren met het doel de zakenman/lezer te vermaken én zoveel materiaal te bieden dat hij/zij nooit met een mond vol tanden komt te staan. Filene over belasting: ‘Why shouldn't the American people take half my money from me? I took all of it from them.’ Atiga tijdens een Opec-bijeenkomst:
‘A fair price for oil is whatever you can get plus ten per cent.’ Aardige en soms nuttige citaten, enkele mijns inziens willekeurige romanfragmenten en vele succesagendawijsheden. Nietzsche: ‘A man who is very busy seldom changes his opinions.’ Kortom: kantineliteratuur.
REINTJE GIANOTTEN