Lunetten
Verbranding van de herfstbladeren in het plantsoen. Op de achtergrond woonhuizen.
Het laatste Molukkerskamp in Nederland, Lunetten, bestaat vijfendertig jaar en binnenkort wordt het ook nog opgeheven. Je weet niet welk van de twee feiten het ergste is - en dat lees je ook niet af aan het boek met interviewtjes en (heel mooie) foto's dat voor het leeuwedeel door Molukkers uit Lunetten zelf is gemaakt. De opgetekende gesprekjes zijn aardig, soms aandoenlijk en soms treurig. De oude mensen in Lunetten klagen dat
De Molukkers in Nederland
hun kinderen het laten afweten en dat de mensen niet meer solidair zijn. Nu is solidariteit tussen mensen vaak een kwestie van een rozige herinnering, maar toch, in Lunetten is veel veranderd sinds 1951. Ik denk dat het nooit een ‘dorp’ is geweest, ook niet in de tijd dat er duizenden mensen woonden, maar nu is het dat zeker niet. Daarvoor ontbreken er te veel instituties die er een zekere autonomie aan horen te geven, maar autonomie is er allerminst. Dat is de paradox van deze sterk besloten gemeenschap waar weinig Hollanders komen en die vanuit een ongelukkig verleden gedwongen is te leunen op de straat.
Nu de mensen zelf. Spreken ze de waarheid? Zijn ze openhartig over het dagelijks reilen en zeilen in het kamp? Ja en nee. Soms zijn ze verbluffend openhartig, maar dan alleen als het niet gaat om de zaken die het ‘dorpse’ leven in Lunetten al lang en grondig verstoren. Ze vertellen van strenge ouders, de school (alleen de Ambonezen, de enige gesegregeerde school in Nederland), eenzaamheid, zorgen over de toekomst, het wegpieteren van de RMS. Maar in het boekje staat nauwelijks iets, en dat dan alleen nog voor de goede verstaander, over het kamp als gemeenschap. Werkloosheid, nogal wat verslaving, maar vooral politieke en familietwisten die zich uiten in de facto het bestaan van twee elkaar beconcurrerende kampraden, drie kerkgenootschappen, twee welzijnsinstanties en vele uit elkaar gerukte families zijn ook werkelijkheid. De ongeveer vierhonderd bewoners van nu worden, naar mijn indruk, bij elkaar gehouden door vrouwen - de ongetrouwden hebben vaak een baan, de moeders vaak zonder man. Zij proberen tussen de politieke twisten door te schipperen en houden een leven op gang van kinderen krijgen, opvoeden, een peuterspeelzaal runnen. Maar ook dat is moeizaam werk in een gemeenschap waarvan een groot deel om politieke ruzies is verhuisd naar het dorp Vught.
Lunetten, het boekje, vertelt daar allemaal niks van, begrijpelijk, want dit is een feestbundel. En zo wordt hij nooit meer gemaakt, want het kamp verdwijnt. Toch kopen dus, goed bewaren en met argwaan lezen.
■