Ommezwaai
De ommekeer kwam pas in 1966. Anet Bleich: ‘Nieuw Links kwam, zag, en veranderde vorm en inhoud van de partijpolitiek zo grondig, dat men met enig recht de stelling zou kunnen verdedigen dat de PvdA van vandaag geen veertig maar pas twintig jaar bestaat.’ Niet dat Nieuw Links inhoudelijk zo veel te bieden had, het ging veeleer om een culturele revolutie die zich ook buiten de Partij van de Arbeid afspeelde (Provo, Studentenvakbeweging, Vietnam-protest, D'66, christenradicalen). Het feit dat de PvdA zich, niet zonder strijd, gewonnen gaf aan de tijdgeest had ingrijpende gevolgen. De regentenpartij werd drastisch overhoopgehaald en er dreigde zelfs een breuk in 1968 omdat de zeven Nieuwlinksers in het partijbestuur een nota hadden vervaardigd waarin zij pleitten voor meer dualisme tussen partijbestuur en fractie.
Han Lammers en André van der Louw op het PvdA-congres, 1967
Den Uyl, inmiddels fractieleider, vatte dat op als een motie van wantrouwen. Anet Bleich: ‘Voor de vitaliteit en de kracht van de Nederlandse sociaal-democratie is het van grote betekenis geweest dat de breuk zich destijds niet heeft voltrokken. Maar dat het Den Uyl op het kritische moment aan dit inzicht leek te ontbreken, heeft hij van diverse Nieuwlinksers wel vaak te voelen gekregen.’
De scheuring voltrok zich tenslotte toch, maar dan ter rechterzijde (DS '70) met de buitenlandse politiek als voornaamste oorzaak. Anet Bleich voorziet trouwens de verandering in de buitenlandse oriëntatie van de Partij van de Arbeid van de kritische kanttekening (dat is de kracht van haar genuanceerde geschiedschrijving) dat er gedurende de jaren zeventig een nieuw type eenzijdigheid ontstond: ‘Gaarne aanvaardde men uitnodigingen van de communistische partijen in de DDR, Roemenië en Hongarije, en reisde er met uitgebreide delegaties heen, zonder opvallend vaak stil te staan bij interne misstanden ter plekke.’ Maar in het licht van de tijd was deze ommezwaai (‘waarvan men alleen de logische consequentie, het zich uitspreken voor opzegging van het NAVO-lidmaatschap niet trok’) verklaarbaar: het Amerikaanse optreden in Vietnam, de coup tegen Salvador Allende in Chili, de uitbuiting van de Derde Wereld. Ook op binnenlands terrein begon de PvdA zich uit te spreken voor thema's, waarbij - volgens Anet Bleich - menig oudere nog wel even zal hebben geslikt: vóór koninklijke goedkeuring van het COC, vóór legalisering van abortus, van soft drugs, van porno.
Dat de ouderen de door Nieuw Links teweeggebrachte omwenteling tenslotte ‘van harte’ accepteerden wordt door Anet Bleich in verband gebracht met de polarisatie, bedoeld om de confessionelen in het nauw te dringen. Maar Den Uyl en zijn generatiegenoten, die in de fractie de toon aangaven, hebben deze door het partijbestuur aangemoedigde polarisatie volgens mij nooit van harte geaccepteerd. Zij kregen, mede dankzij Jaap Burger, de gelegenheid om in het kabinet-Den Uyl weer op een zo normaal mogelijke samenwerking met de confessionelen aan te sturen. Zoals in de goede oude tijd van Drees. Het beding was dat de confessionelen de VVD voorgoed moesten verloochenen. Een weinig realistische gedachte.
De constatering van Anet Bleich dat