Volksverhuizing
Levi ontsnapt door een samenloop van omstandigheden aan de dood. Vlak voor de bevrijding, als het kamp door de Duitsers geëvacueerd wordt, komt hij met een ernstige aandoening in de ziekenbarakken terecht. De Duitsers ‘vergeten’ in de consternatie de achtergebleven zieken te vermoorden. Als Levi er iets beter aan toe was geweest, zou hij waarschijnlijk de evacuatie niet overleefd hebben. Trouwens, ook van de patiënten in de ziekenbarakken blijven maar weinigen in leven. Survival in Auschwitz en het verslag van de terugreis, The reawakening, vertonen opmerkelijke parallellen. Ook na de bevrijding komt Levi in kampen terecht; ook nu is de auteur onderworpen aan factoren die hij niet naar zijn hand kan zetten. De door de Russen geleide kampen worden, net als de Duitse, door bureaucratische regels beheerst, maar het opmerkelijke is nu, dat veel van die regels heel gemakkelijk en zonder verdere gevolgen, overtreden kunnen worden. Dat geeft in The reawakening soms aanleiding tot uiterst komische beschrijvingen.
In The reawakening trekken gigantische stromen mensen door het verhaal: bevrijde gevangenen, soldaten, overwinnaars, verliezers, tewerkgestelden - in trage golven trekken ze voorbij, of vermengen zich tijdens de volksverhuizing van 1945. Levi observeert de massale bewegingen; zijn aandacht gaat ook nu uit naar het doen en laten van een bonte verzameling individuen. De stemming is soms eufoor, maar Levi en zijn reisgenoten voelen nu ook vaak heimwee. Hij schetst hoe de omgangsvormen tussen de overlevenden van Auschwitz langzamerhand weer ‘menselijker’ worden. Maar hij laat ook zien dat een bepaald soort gewiekstheid, die in Auschwitz goed van pas kwam, nog lange tijd nodig was om in de trage, massale bewegingen na de bevrijding stand te blijven houden. In beide boeken betoont Levi zich een meester in de portretkunst: de massa bestaat uit een rijke verzameling individuen die allemaal weer anders reageren. Summit Books bracht onlangs ook de bundel Moments of reprieve van Primo Levi uit. Deze bundel bestaat uit vijftien korte schetsen: telkens vertelt Levi een verhaal over één individu. Enkele personen uit Survival in Auschwitz en uit The reawakening zien we nu weer terug: Levi vertelt hoe het verder met hen ging. Maar Levi geeft ook portretten van anderen die, meestal als slachtoffer, met Auschwitz te maken kregen. Levi heeft niet alle hoofdpersonen uit deze schetsen zelf gekend: sommige verhalen geeft hij uit de tweede hand door.
Primo Levi
De schetsen kunnen als op zichzelf staande verhalen gelezen worden, maar ik denk dat ze pas goed tot hun recht komen na lezing van de twee grote kronieken die Levi over Auschwitz en de terugtocht heeft geschreven. Moments of reprieve is een bundel ‘aanhangsels’ bij die kronieken.
Van heel andere orde is het boek Met de wetenschap als excuus, geschreven door de in 1933 geboren Benno Müller-Hill, die thans hoogleraar in de genetica is aan de universiteit van Keulen. Aan de hand van documenten heeft deze auteur getracht de collectieve waanzin van nazi-Duitsland in kaart te brengen. Hij beschrijft hoe ideeën over veredeling van het Germaanse ras en over discriminatie en uitroeiing van bepaalde groepen mensen zich ontwikkelden. Daarbij is Müller-Hill vooral geïnteresseerd in de rol die allerlei geleerden speelden als ‘aanbrenger’ van ideeën, collaborateur en profiteur. De ideeën over verbetering van het menselijk ras leefden al voordat de nazi's aan de macht kwamen, maar aan de hand van citaten en jaartallen laat Müller-Hill ook zien hoe dergelijke ideeën na 1933 razendsnel uitgroeiden tot een vorm van collectieve gekte, met de bekende gevolgen.
Müller-Hill heeft geen mooi afgerond boek geschreven, maar zijn onderzoeksresultaten tonen in elk geval iets van het proces waar Auschwitz een uitvloeisel van was. Müller-Hill heeft ook gesprekken gevoerd met vroegere assistenten of familieleden van geleerden die duidelijk een rol in dat proces hebben gespeeld. In zijn boek drukt de auteur samenvattingen van deze gesprekken af. Ze zijn onbevredigend: de echte hoofdrolspelers kreeg Müller-Hill niet meer te spreken; die waren meestal al dood. De assistenten of familieleden hebben meestal maar een glimp gezien van het vernietigingsmechanisme. Ze doen zich voor als tamelijk onschuldige mensen; ook de personen die Müller-Hill in documenten was tegengekomen als gekke geleerden, collaborateurs of profiteurs waren in de ogen van de geïnterviewden toch meestal brave, integere wetenschapslieden.
Levi beschrijft de geschiedenis als een proces waarbinnen individuen zich zo goed en zo kwaad als dat kan staande proberen te houden. Bij Müller-Hill komt naar voren hoe gemakkelijk individuen door hun collectieve blindheid een afgrijselijk proces op gang houden en versnellen.
■