Jeanne Roos
Op de gang staat nog een plankje ongeregeld
‘Ik woon hier nu acht jaar en toen ik verhuisde na mijn scheiding heb ik heel veel weggedaan. Het was de eerste keer dat ik helemaal zelf een huis inrichtte. Ik heb er destijds een antiquaar bijgehaald, die een schifting maakte en aangaf wat hij wilde hebben. Als ik nee zei, liet hij het staan. Ik was toen in de stemming van: weg met die handel, zodat ik ook dingen verkocht heb waar ik later spijt van kreeg. Ik heb toen negentig procent van mijn boeken verkocht, waar ik f900, - voor kreeg en daar heb ik een nieuw fornuis voor gekocht. Ik beschouw het boek als zodanig niet als heilig. Ik dacht: mocht ik ergens spijt van krijgen, kan ik het altijd weer kopen. Een aantal rare dingen heb ik bewaard, boeken van mijn ouders bijvoorbeeld, Duitse romans uit de jaren twintig. Uit piëteit heb ik die niet weggedaan. Mijn ervaring is dat ik zelden boeken overlees en dan staat dat daar maar te verstoffen. Inmiddels is het toch weer aardig aangegroeid en ik moet weer extra planken laten aanleggen, wat nog een probleem is, want dit systeem is zo dat je de steunen niet ziet en als het niet goed gebeurt, komt de muur naar beneden. Er liggen nu overal stapels boeken, zodat ik het absoluut niet kan terugvinden, als ik iets zoek. Gisteren zag ik een film van Kate Chopin op de tv, naar een boek van haar, en ik wist zeker dat ik het hier ergens had. The Awakening, nogal raar vertaald met De ontnuchtering. Ik heb me er gek naar gezocht, en vond ten slotte alleen die verhalenbundel van haar, die ik minder goed vind.
Hier en daar staan wel wat dingen bij elkaar: Jane Austen bijvoorbeeld en Gerard Reve. In mijn werkkamer heb ik atlassen en reisboeken staan, architectuur, woordenboeken en wat kinderboeken waar ik aan gehecht ben, en de boeken van mijn ouders, Galsworthy onder andere, Thomas Mann, Wassermann. En mode natuurlijk. Ik ben moderedactrice geweest van Het Parool. Die boeken kreeg ik altijd toegestuurd; ik heb ze bewaard omdat het bij mijn vak hoorde. Op de gang staat nog een plankje ongeregeld: de zusters Brontë, Kingsley Amis en dan ineens Judith Krantz ertussen. Dat is natuurlijk vreselijk. Ik ben dol op ontvluchtingsliteratuur, maar dit gaat me te ver. Dit gaat over de grens. Ooit heeft een vriendin me dat aangeraden als een lekker vakantieboek, maar ik kon er niet doorheen komen. 't Is net zoiets als Dallas en Dynasty op de tv, dat vind ik ook niet om aan te zien.
Hier in de kamer is de bovenste plank allemaal toneel en daaronder ligt een stapeltje met toneeldingen. Alles wat ik zie op toneelgebied, programma's, teksten soms, andere papiertjes prop ik daarachter. Ik weet eigenlijk niet waarom ik dat bewaar. Vroeger las ik veel toneelstukken; tegenwoordig lees ik met een groepje mensen toneelstukken voor aan Annie Schmidt, omdat ze bijna niet meer kan zien. Dat is een heel leuke bezigheid - je leert die stukken veel beter kennen dan wanneer je ze ziet. Als je naar een toneelstuk zit te kijken, word je verward door de opvatting van de regisseur, die tegenwoordig nogal eens pittig kunnen zijn.
bert nienhuis