Een tijdsbeeld van de kleinere gevoelens
Men and Angels door Mary Gordon Uitgever: Random House, 239 p. Importeur: Van Ditmar, f65, - Eveneens uitgebracht bij Jonathan Cape, f48,95
Reintje Gianotten
In Mary Gordons derde roman Men and Angels heeft Anne Foster, getrouwd en moeder van twee kinderen, de opdracht aangenomen een catalogus te maken bij het werk van de schilderes Caroline Watson. De consequentie hiervan is dat ze niet met haar echtgenoot mee kan naar Frankrijk, waar hij gedurende een jaar gaat werken. Om goed en geconcentreerd te kunnen werken neemt ze voor de kinderen Laura in dienst.
Anne wil het werk dolgraag doen maar ze heeft geaarzeld, omdat ze ertegen opziet gescheiden van haar man te leven, en zich bovendien snel schuldig voelt tegenover de kinderen. Maar ze begint met veel enthousiasme, en om zich te documenteren leest ze al het werk over en van Caroline Watson. Uit de brieven en dagboeken - die gedeeltelijk opgenomen zijn - komt een zelfverzekerde vrouw naar voren die bewust zaken opzij heeft gezet voor haar kunst; ook de door haar alleen op te voeden zoon heeft het daarbij moeten ontgelden. Hoewel Anne de kunstenares kan haten om de hardheid tegen haar kind raakt ze zeer geboeid door Carolines leven. Vooral haar kennismaking met Jane, de schoondochter van de schilderes, stimuleert haar en geeft zelfvertrouwen. ‘Sometimes I want to slam her for being a bad mother, then sometimes I think it didn't matter, she was a great painter, so what was the difference. Noboby gives a shit if Monet was a bad father.’ De vraag in hoeverre het werk de ouderlijke plichten in gevaar brengt en hoe een goede moeder te zijn, blijft haar bezighouden. Ze toetst haar ideeën daarover aan de opvattingen van Caroline, Jane, haar vriend Ben en haar ouders.
Ze stelt hoge eisen aan zichzelf: het werk moet goed gedaan worden en ze wil een perfecte moeder zijn, maar ze vindt dat haar deugdzaamheid zich verder moet uitstrekken. Ook voor mensen buiten haar eigen veilige kringetje wil ze goed zijn, voor Laura bijvoorbeeld. De plichtsgetrouwe au pair doet ongevraagd allerlei klusjes in huis, de kinderen zijn dol op haar maar toch voelt Anne zich door het bijbellezende meisje niet meer thuis in haar eigen huis. Het treurige levensverhaal van Laura, die zichzelf als een uitverkorene van de Heer ziet, is in zes korte hoofdstukken door het verhaal gevlochten.
Het meisje wordt op gruwelijke wijze door haar moeder verstoten, zij zoekt haar heil bij de Heer, verlaat het ouderlijk huis, sluit zich aan bij een religieuze sekte, wordt misbruikt door de leider maar kan ook dan nog een troostende bijbelpassage vinden. Ze is tevreden met haar baantje omdat ze denkt Anne en de kinderen te kunnen redden voor God. Voor de lezer is duidelijk dat niet God maar Anne voor haar het belangrijste is; van haar verwacht ze de waardering die ze van haar eigen moeder nooit gekregen heeft.
Mary Gordon