De holocaust was geen voorpaginanieuws
De onverschilligheid van de Amerikaanse regering
The Abandonment of the Jews. America and the Holocaust 1941-1945 door David S. Wyman Uitgever: Pantheon Importeur: Van Ditmar, f 80,60
Edward van Voolen
De holocaust-hausse heeft in de meidagen van 1985 een hoogtepunt mogen beleven. De media hebben ruimschoots plaats ingeruimd voor de herinnering aan vroeger: de heroïek van het heldhaftige verzet of de stille tragedie van het onverwerkte leed. Ook de inmiddels al lang volwassen zonen en dochters van de betrokkenen mochten een graantje van de ellende meepikken: kinderen van collaborateurs en concentratiekampslachtoffers vertellen hun eigen verhaal. De aanspraak op of de ontkenning van leed, het al dan niet krijgen van een verzetskruis of een uitkering, de memoires en dagboeken, de foto's en films, de verzetsdocumenten van mannen en vrouwen - er lijkt nog steeds geen einde aan te komen.
Pogingen om het zwart-witbeeld van ‘goed’ en ‘fout’ te doorbreken zijn, ook voor zover ze niet van twijfelachtige herkomst waren, in de kiem gesmoord. De stelselmatige moord op zes miljoen joden - een cliché, een alibi om, wanneer eenmaal geconstateerd, tot de orde van de dag over te gaan?
Schilderij van Felix Nussbaum
Nu openbare sprekers en prekers weer hun gangbare geluid voortbrengen, is het misschien toch weer tijd om de vraag te stellen. Hoe was het in godesnaam allemaal mogelijk? De beantwoording moet van historici komen en niet, zoals mijn vraag lijkt te suggereren, van theologen. Voor zover de laatsten een rol hebben, is het alleen in het bepalen van de sinistere bijdrage die de christelijke traditie heeft geleverd aan het kille en uiteindelijk doodskoude klimaat van antisemitisme. Maar in hoeverre is de historicus, met de uitslag bekend, in staat tot een afstandelijke analyse van een massamoord? Afstandelijkheid wekt irritatie, maar dat doet te grote betrokkenheid ook. The Abandonment of the Jews balanceert zorgvuldig in het midden. Het is een op vele nog maar pas opengestelde archieven gebaseerd relaas over de politiek van de Verenigde Staten vis-à-vis de holocaust. Het Amerikaanse State Department was evenmin als het Britse Foreign Office van zins om joden te redden - integendeel, het onderdrukte de flauwe vormen van publiek protest en obstrueerde reddingspogingen. Beide regeringen vreesden dat onderhandelingen met de Duitsers een ongewenst grotere immigratie van vluchtelingen ten gevolge zou hebben. Het oprichten van een War Refugee Board was niet meer dan een loos gebaar. Vreemdelingenhaat en antisemitisme als voortbrengsel van het isolationisme van de jaren dertig? Kennelijk waren de Amerikanen niet bereid geloof te hechten aan de wreedheden die aan de Duitsers werden toegeschreven. Het argument was daarbij dat dergelijke verhalen over de rol van de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog uiteindelijk nogal opgeblazen bleken te zijn. De skepsis van de massamedia was een ander element in de tragedie. Nieuws over concentratiekampen verscheen in de kranten, maar veel te sporadisch en zonder enige nadruk. De holocaust was geen voorpaginanieuws. Christenen noch ‘liberals’, noch intellectuelen, niemand zette zich echt voor de Europese
joden in. De joden werden in de steek gelaten: dat zegt de titel, en dat is inderdaad de rode draad die door het boek heenloopt.