Bestuurlijke zelfverheerlijking
Marina Warner ging in haar onverschrokken onderneming Monuments and Maidens: The Allegory of the Female Form zulke raadsels niet uit de weg. Het resultaat van haar studies is vermoedelijk veelomvattender dan de oorspronkelijke opzet was. Warner verdiepte zich in de eerste plaats in iconologie: de zinnebeeldige voorstellingen van vrouwenfiguren op negentiende-eeuwse monumenten, waar ze als metafoor dienden voor bestuurlijke zelfverheerlijking en nationalistische ambities. Ze trekt dat gebruik van het vrouwelijk lichaam als betekenisdrager door tot op de huidige dag: in advertenties, op tijdschriftomslagen en in pornografie.
Haar onderzoek naar de allegorieën in hun historische ontwikkeling bracht een lawine met zich mee van mythologische, bijbelse, iconografische, literaire en sociologisch-culturele informatie. Feministische theorievorming is in die context van kunst- en cultuurhistorische uitweidingen de onvermijdelijke spin-off van een fascinerend onderwerp.
Eerst dat onderwerp. Warner onderzocht vooral de (letterlijke) verbeeldingen van het menselijk streven naar goedheid, waarheid en schoonheid - de trits ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ kan hier ook worden ingevuld. Die vallen voor wie er oog voor heeft waar te nemen in straten, aan en op gebouwen, op pleinen: uitgevoerd in steen of brons, gietijzer of staal. Menselijke - mannelijke? - idealen kregen vijfentwintig eeuwen lang gestalte als fraaigeboezemde, gehelmde en/of gevleugelde Athenes, Nikes en Amazones, en van haar afgeleide Justitia's, Minerva's, Muzen, Brittannica's, Mariannes en Liberty's. Wat Warner aan het denken en schrijven zette is dat deze ontzagwekkende dames als symbolen voor oorlog en vrede, vrijheid, recht en macht, kunsten en wetenschappen, immense populariteit genoten, in een tijd dat vrouwen nog niet zoveel bezaten als het kiesrecht.
Het wonderlijke van monumenten is dat juist hun monumentaliteit ze onzichtbaar maakt. Ik durf zonder schaamte voor mijn blindheid uit te komen, omdat Warner een deftig citaat van Musil weet aan te halen waarin hij dat zegt. Vanwege die blindheid voor allegorieën zijn de eerste hoofdstukken van Monuments & Maidens opgezet als sight-seeing. De lezer wandelt genoeglijk mee. New York: het Vrijheidsbeeld, van buiten en van binnen. Parijs: de ‘koninklijke’ La France versus haar rivale, de republikeinse Marianne. Londen: talloze naamloze nimfen en kariatiden (vrouwenbeelden als pilasters), en Brittanica bovenal op de spotprenten van Mrs. Thatcher (Maggie met triton, schild en borstplaten, maar zónder de emblematisch voorgeschreven olijftak).
De eerste drie hoofdstukken doen zo dienst als ware eye-openers. Ik heb nooit beseft dat de beeldenaars van koningin Beatrix niet minder allegorisch zijn dan de nationalistische, martiale maagden op de munten van naburige landen. Zelfs in de eigen stad blijkt volgens Warner meer te zien dan ik wist: een Amsterdamse stedemaagd, bijvoorbeeld, of de voorstelling op het Nationaal Monument op de Dam (geketende mannen in reliëf: de onderdrukking), die bekroond wordt met een halfnaakte vrouwenfiguur (met kind en opwiekende duiven): Bevrijding.
Volgens Warner spreken zulke dames, al lijken ze zwijgzaam, zich wel degelijk uit. Achter de ronkende retoriek van hun vooropgezette betekenissen schuilt nog een andere, verborgen taal. ‘Allegorie betekent andere spraak, alia oratio,’ zegt Warner nogal parmantig in haar inleiding. Haar eerste voorbeeld is De Godin der Vrijheid, de wereld verlichtend, het in 1876 door Frankrijk aan Noord-Amerika geschonken vrijheidsbeeld, met fakkel en krans van zonnestralen. Voor een Franse La Liberté is ze opmerkelijk netjes gekapt en decent gekleed. De ene blote borst van Marianne (wier afgezakte schouderbandje goed is voor een heel hoofdstuk vol amazonen), is nu juist de betekenisdrager van haar bevrijding. Bevrijding niet in seksuele zin, maar in de zin van cultureel niet onderworpen zijn. La Vérité en La Nature zijn om die redenen geheel naakt. Warner brengt in dit verband hoogst serieus (en dat helemaal niet zo onterecht) de Burn Your Bra-acties in de jaren zestig in herinnering.