Pocket & Paperback
The autobiography of Margot Asquith met een inleiding van Mark Bonham Carter (Methuen, 342 p., f 29,80). Margot, de dochter van een rijke Schotse industrieel, was met groot gemak de Londense ‘society’ binnengestapt. Ze trouwde H.H. Asquith toen hij minister van Binnenlandse Zaken was, in 1894. Met spontaniteit en vitaliteit trad ze mensen als Gladstone, Tennyson en Lord Curzon tegemoet. ‘Margot liked great men and she wanted those whom she liked to be great.’ De pers reageerde geschokt op de publikatie van haar boek in 1920. Op dezelfde toon waarmee ze over haar zusters of de familie van haar man schreef, ‘skeletons with brains’, schreef ze over politieke grootheden, zoals de zeven premiers die ze gekend heeft. Ze was in haar omgang met mensen openhartig, ze zei precies wat ze wilde en vond zichzelf minstens net zo interessant als de mensen over wie ze schreef. Dat ze ook vele vijanden maakte, vermeldt Bonham Carter niet in zijn inleiding, maar dat is wel te lezen in de inleidende tekst bij Letters to Venetia Stanley van H.H. Asquith, samengesteld en verzorgd door Michael en Eleanor Broek (Oxford University Press 676 p., f 48,95) Voor Asquith blijkt Margot niet de rustige, ondersteunende vertrouwelinge geweest te zijn, die hij zich wenste. Hij omringde zich dan ook altijd met verschillende dames. In 1912 werd hij verliefd op de bijna veertig jaar jongere Venetia, op wie ook Edwin Montagu zich verliefde. ‘With her they could relax and recharge their batteries.’ In de drie jaar dat de liefde duurde schreef Asquith haar zo vaak hij kon, soms drie keer op een dag. Hij schreef vrijelijk over zijn collega's, onder wie Lloyd George, Churchill en Kitchener en over politieke en militaire zaken, waarbij hij haar om raad vroeg. Toen Venetia hem op de hoogte stelde van haar voorgenomen huwelijk
met Montagu, die toen een van zijn ministers was, verbrak hij het contact. Een zeer goed verzorgde uitgave met verhelderende toelichtingen op de politieke kwesties waaraan Asquith refereert.
Aisha door Ahdaf Soueif (Black Swan, 169 p., f 24,50). De terecht veelgeprezen roman uit 1983 is nu als pocket verkrijgbaar. De vrouw Aisha - opgegroeid in Londen en Cairo - keert naar haar geboortegrond in Egypte terug om de haar bedreigende demonen de baas te worden. De ingeweven verhalen over liefde, huwelijk en dood van relaties van Aisha geven een nietsentimenteel, indrukwekkend beeld van oude Egyptische tradities.
Easy in the Islands door Bob Shacochis (Picador, 191 p., f 19,20). De verhalen uit deze bundel spelen op de eilanden in het Caribisch gebied, dus veel calypso, coke en cricket. Het verhaal ‘Lord Short Shoe wants the Monkey’ schetst de roem van de zanger Lord Short Shoe die voor zijn jongste hit een aap probeert te bemachtigen en daarvoor zijn achtergrondzangeres gebruikt. Haar wraakactie is meedogenloos en net zo plat als de tekst van het lied en het gedrag van de heren. Bij dezelfde uitgever Slow Learner van Thomas Pynchon (185 p., f 19,20). Het bijzondere aan deze bundel is dat de auteur zelf een inleiding geschreven heeft bij zijn vijf eerste verhalen, gepubliceerd in verschillende tijdschriften tussen 1959 en 1964. Hij bekritiseert en analyseert de beginnersfouten op zodanige wijze dat toekomstige schrijvers er iets van kunnen leren. Alleen al de manier waarop hij dát doet maakt de bundel lezenswaardig.
Some sweet days door Bryan Woolley (Avon, 117 p., f 12,75). Ondanks het tirannieke en gewelddadige gedrag van zijn vader is Gate Turnbolt trots hem en wil hij niets liever dan later net zo'n sterke boer worden. De vader slaat zijn hond, de kinderen en zijn schoonmoeder, en toch heerst er somtijds een gelukkige sfeer in het gezin. Op een sobere, beknopte wijze schetst Woolley de dramatische ontwikkeling binnen het gezin Turnbolt en de relatie met familie en buren. Volgens de uitgever typeren ‘the special sense of pride and the sense of tragedy’ het Amerikaanse Zuiden, waaraan de nieuwe serie Southern Writers is gewijd. De eerste zes delen zijn verschenen in oktober, allen eerder verschenen in de afgelopen dertig jaar. The Moviegoer door Walker Percy (191 p., f 16,65); The Dollmaker door Harriette Arnow (608 p., f 18,55); Pariah and Other Stories door Johan Williams (177 p., f 14,75); The Keepers of the House door Shirley Ann Grau (344 p., f 16,65); The Blood of Paradise door Stephen Goodwin (338 p., f 16,65). De uitgaven zijn beschaafd van uiterlijk en bescheiden van prijs.
REINTJE GIANOTTEN