Oxford Companion
Vervolg van pagina 6
William McGonagall (1825 of 1830-1902) vanwege zijne unieke reputatie van ‘de slechtste dichter van de wereld.’
Niet-Engelsen worden besproken vooral om hun relatie tot Engeland en dat geldt niet alleen voor schrijvers, maar ook voor schilders, musici enzovoort. Van Haydn en Händel ligt de aanwezigheid voor de hand, van Stravinsky ook wel, vanwege Audens libretto van The Rake's Progress, maar Schönberg verwacht men misschien al wat minder in een boek als dit. Hij krijgt een speciale vermelding vanwege zijn prachtige op Byrons Ode to Napoleon gebaseerde compositie. Van Beethoven staan vooral de ongeveer 140 Schotse, Ierse en Welsh volksliederen vermeld die hij componeerde voor de Edinburghse uitgever George Thomson. Van Schubert de Walter Scott- en de Shakespeare-liederen; van Schumann zijn muziek voor Byrons Manfred, en zelfs Hans Werner Henze wordt genoemd, vanwege onder andere zijn Elegy for Young Lovers op tekst van W.H. Auden.
Een boek als dit is altijd het meest aanvechtbaar op het punt van de moderne schrijvers. Wie staat erin, wie niet en waarom niet, waarom wel? The Companion is zo bij de tijd dat David Lodges Smalt World (1984) al wordt genoemd en beschreven, al is het nog maar kort geleden als pocket verschenen. Dan had Shiva Naipaul ook wel als schrijver genoemd mogen worden. En als de Australiër Peter Porter vermeldenswaard is, hadden bijvoorbeeld Judith Wright en A.D. Hope ook wel een plaats mogen hebben. Maar Porter woont in Engeland en dat speelt een rol. Robert Lowells optreden in Engeland zal ook de lengte van zijn stuk hebben bepaald, bijna drie maal zo lang als dat voor Wallace Stevens, wat in geen verhouding staat tot hun respectieve betekenis in de literatuur. Waar Randall Jarrell en anderen van zijn generatie worden genoemd, is de afwezigheid van Howard Nemerov ongerijmd. Van de dichters miste ik Robin Skelton, Craige Raine, Peter Reading, Peter Sculpham, onder anderen, en zo zal iedereen wel een paar persoonlijke bedenkingen hebben. ‘Ik ben mij er terdege van bewust dat ik me bij het kiezen van de namen van de levende personen op gevaarlijk gebied begeef,’ schrijft Margaret Drabble in haar inleiding.
De kleine bezwaren doen niet zo veel ter zake. The Oxford Companion to English Literature is een naslagwerk dat ik zowel de leek als de beroepsmatig geïnteresseerde van harte aanbeveel.
■
AAN DE LEZERS VAN DE BOEKENBIJLAGE
Voor het opbergen en bewaren van de wekelijkse Boekenbijlage van Vrij Nederland zijn vanaf begin december verzameldozen te koop. Een volledige jaargang zal uit twee dozen bestaan; in elke doos kunnen 26 bijlagen. De dozen kunnen worden besteld door middel van een bon die binnenkort in de Boekenbijlage te vinden is.
In het eerste nummer van 1986 zal een volledige inhoudsopgave worden opgenomen van de recensies, interviews, reportages, essays en tekeningen in het afgelopen jaar, inclusief de zes nummers die in 1984 verschenen.