Pocket & Paperback
The death and life of Dith Pran door Sydney H. Schanberg (Elisabeth Sifton Books/Penguin Books, 78 p., f 16,65). Het verslag dat de journalist Schanberg in 1980 in The New York Times deed van de zoektocht naar zijn tolk en vriend Dith Pran - eerder in Nederlandse vertaling als VN-bijlage, 23-3-1985 - is nu in boekvorm verschenen. Op dat verslag is zowel de film als het boek The Killing Fields gebaseerd. Deze uitgave is geïllustreerd met de authentieke foto's. Ook over Cambodja gaat The Quality of Mercy van William Shawcross (Fontana/Collins, 490 p., f 24,50). De auteur heeft onderzoek gedaan naar de hongersnood van 1979 in Cambodja en de hulp die toen geboden is. Hij constateert dat humanitaire hulp ondergeschikt is gemaakt aan politieke doelen. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan de hongersnood in Ethiopië, met als conclusie dat we niet veel geleerd hebben. Hij uit kritiek op de hulpgevende landen - ze geven alleen wat ze zelf over hebben, vooral graan, maar als er om vrachtwagens gevraagd wordt voor het vervoer daarvan, is het aanbod minimaal. Zeer kritisch is hij ook tegenover het ontvangende land, omdat het nalatig was maar zich bovendien bleef concentreren op politieke en militaire doelen. Veel beknopter is Famine: A Man-Made Disaster. A report for the Independent Commission on International Humanitarian Issues (Pan Books, 160 p., f 13,60). Ook hier is de kritiek niet mis, vooral de ‘ontwikkelingsexperts’ moeten het ontgelden. De hongersnood is niet het gevolg van droogte - zoals men graag wil doen geloven - maar ontstaan door planologische en politieke fouten gemaakt door Afrikaanse regeringen én regeringen van de landen die ontwikkelingshulp sturen. Het rapport bevat behalve kritiek ook aanbevelingen en is zeer helder geschreven.
The Wendy Dilemma door Dr. Dan Kiley (A von Books, 288 p., f 24,50). De auteur van The Peter Pan Syndrome heeft zich nu ook op Wendy gestort, het meisje dat Peter Pan bemoederde. Het Wendy-dilemma bestaat dan ook daaruit dat een vrouw het onvolwassen gedrag van haar man versterkt door hem te bemoederen, terwijl dat bemoederen toch de beste manier lijkt om haar liefde te uiten. Middels een test kunt u te weten komen of u aan het dilemma lijdt; volgt een beschrijving van alles wat met het probleem samenhangt en tot slot geeft de auteur uitermate praktische tips om uit te ellende te komen.
Quotable Cats. All the best from the literature of cats. Samengesteld door Robert Byrne en Teressa Skelton (Hamlyn Paperbacks, 188 p., f 16,65). Onder het motto ‘Almost everybody, it seems to me, sooner or later writes a cat book’ van R.L. Duffus hebben de samenstellers uit bestaande kattenboeken het geijkte materiaal bij elkaar gezet. In de meeste gevallen met bronvermelding, van de illustraties helaas niet. Opvallend is dat veel van de heer Byrne zelf is opgenomen.
In de nieuwe serie Penguin Special Current Events zijn drie deeltjes uitgekomen. Heroin: Chasing the dragon door Justine Picardie en Dorothy Wade (121 p., f 16,40) is het verslag van twee journalistes van de Sunday Times die met verslaafden, dealers, hulpverleners en andere betrokkenen gesproken hebben. De vraag die centraal staat: hoe is het mogelijk dat in Engeland het aantal heroïneverslaafden van 4000 in 1975 is opgelopen tot 50.000 in 1985? Television Today and Tomorrow van Christopher Dunkley (160 p., f 19,05). De auteur vraagt zich af of er goede programma's vertoond zullen blijven worden als de overheid toestaat dat dag en nacht Dallas en Dynasty de huiskamer binnenstroomt. Ireland: a positive proposal van Kevin Boyle en Tom Hadden (127p., f 19,05). De schrijvers komen voort uit de twee strijdende partijen maar werken sinds 1969 samen in commissies die tot een akkoord proberen te komen. Ze analyseren waarom eerdere oplossingen van de problemen niet konden werken en geven aan hoe volgens hen de nieuwe relatie tussen Engeland en Ierland zou moeten zijn.
The secret diary of a lord Gnome, aged 73 3/4. The best of Private Eye 1982-1985 samengesteld door Ian Hislop, Private Eye/Andre Deutsch, 112 p., f 22,60. De perfecte imitatie van het omslag van The secret diary of Adrian Mole, aged 13 3/4 compleet met steradent, gebit in een glas en lotion tegen haaruitval siert dit prijzige boekje. De ongein die hier verzameld is, wekt irritatie, een gegeneerde glimlach en soms een lachsalvo op. Vooral Maggie Thatcher en de leden van het koninklijk huis zijn dankbare objecten voor talloze fake-interviews, fotomontages en moppen. Ook de Falklandoorlog is met kaartjes en geintjes vastgelegd. Voorts fragmenten uit het dagboek van God en uit het dagboek van Rudolf Hitler: ‘O mein Gott - vot in Himmel am I going to do with this Schweinhund Göring, mit his crazy ideas about droppink bombs on London?’ Perrier wordt aangeprezen met de term ‘eauverpriced’. Tot slot een citaat uit een advertentie voor bisschoppen: ‘Don't just hang around the cloisters like a dozy old monk. Get controversial. Get out of your gaiters - get into the news.’ Je moet wel van dit type Britse humor houden.
REINTJE GIANOTTEN