Het belegerde zelf
Christopher Lasch's diagnose en uitweg
The Minimal Self Psychic Survival in Troubled Times door Christopher Lasch Uitgever: Norton & Company, Londen, 301 p., f 62,50
Ad van Iterson
We zijn bang geworden. We voelen ons belegerd door gevaren die onafweerbaar lijken. Toenemende misdaad en terroristenacties, economische neergang, groeiende werkloosheid, milieubederf, wapenwedloop - de belegerde persoonlijkheid ziet het allemaal op zich afkomen en denkt: hoe overleef ik dit? Dit is de beknoptste parafrase van de ondertitel die Christopher Lasch The Minimal Self heeft gegeven.
Men is begonnen zich op het ergste voor te bereiden. Sommigen graven atoombunkers in hun achtertuin en leggen ze alvast vol met blikken soep; de meesten doen het minder spectaculair, maar het is net zo rampzalig: ze trekken zich terug uit duurzame emotionele bindingen, die de fundamenten vormen van een bestendige, zekere en ordelijke wereld. De hoop dat politieke actie onze industriële samenleving geleidelijk meer menselijk zal maken, is vervlogen. De slogan van onze tijd is: overleven. Psychisch overeind blijven tegenover de aanstormende problemen, maar ook dus overleven in strikte zin, door onder de grond te kruipen, de bergen in te trekken of zelfs een andere planeet op te zoeken, voordat de onvermijdelijke atoomoorlog losbreekt.
Survivalisten kunnen kiezen uit een ruim aanbod van overlevingshandboeken. How te be a Survivor, Surviving as a Woman, The High Frontier: Human Colonies in Space enzovoort. ‘Hard-core survivalist’ Kurt Saxon geeft zelfs een maandblad uit dat The Survivor heet. Wie zich voorbereidt op overleven, schrijft hij, verdient het ook.
Hoe te overleven? Het stellen van een andere vraag dan ‘Hoe te overleven’ laat de belegeringsmentaliteit niet toe. Waaróm je zou moeten overleven, wat de zin daarvan is, dat vraagt niemand zich meer af. De overlevenden van Auschwitz zien hun gruwelijke ervaringen als een strijd niet om te overleven, maar om menselijk te blijven; voor de survivalisten van vandaag is alleen maar het overleven zelf zinvol. De Holocaust is de laatste jaren een publieke obsessie geworden. Niet als een waarschuwing tegen het gevaar van herhaling of als aansporing tot wereldverbetering, maar als het symbool van de malaise, van het algemeen gevoel van hulpeloosheid. De enige les die Auschwitz heeft te bieden - de noodzaak van een herleving van het geloof en van een gemeenschappelijk streven naar fatsoenlijke sociale omstandigheden - wordt niet ter harte genomen. De survivalisten zijn alleen geïnteresseerd in de technische aspecten van de verhalen uit de vernietigingskampen.
Deze vraag ‘hoe overleef je een holocaust?’ is voor de belegerde persoonlijkheden ook zo belangrijk geworden, omdat voor hen het dagelijkse leven van huwelijk en carrière vergelijkbaar is met het bestaan in een nazi-kamp: een strijd om onder zware psychische stress in leven te blijven. ‘Coping’, de spanning aankunnen, is het woord. Je moet, geholpen door je therapeut, je aandacht alleen richten op segmenten van de werkelijkheid die je kunt hanteren, je moet tegenover onvermijdelijkheden een staat van psychische ongevoeligheid en gelatenheid zien te bereiken, je moet zelfbespiegelingen en zelfbeoordeling onderdrukken enzodoende een robotisering tot stand brengen, een automatisering van de functies die zich uitsluitend aan de taak van het overleven gaan wijden. Anders gezegd: om in deze benarde tijd de moeilijkheden het hoofd te kunnen bieden, moet je volgens Lasch een ‘minimal self’ hebben. Echte persoonlijkheid is inmiddels een luxeartikel geworden, niet op zijn plaats in deze eeuw. Persoonlijkheid houdt in: een eigen geschiedenis, vrienden, familie, een gevoel ergens thuis te horen. Maar onder belegering kruip je in elkaar en zet de stekels op; dan blijft er nog maar een heel klein ikje over.