Honderd personen
De opzet van Homosexuelen in de geschiedenis is niet erg origineel: het boek bestaat uit een lange aaneenschakeling van biografische stukjes over geleerden, kunstenaars en politici tussen de Renaissance (Erasmus) en nu (Mishima). Rond deze ongeveer honderd personen vertelt Rowse alles wat hem invalt. Veelal zijn dat anekdotes - de een nog leuker dan de ander -, opgehangen aan een korte levensschets en een typering van het werk. Keer op keer wordt in deze biografietjes de sterke moederbinding beklemtoond en als we Rowse mogen geloven dan is zo'n binding bijna voorwaarde voor homoseksualiteit én genialiteit.
Ik zeg ‘bijna’ want Rowse doet zelden of nooit een veralgemenende uitspraak over de menselijke natuur of samenleving. Ja toch, één: de mens is de mens een wolf. En die kreet is tevens het motto van het boek. Rowse is een echte oude historicus, in die zin dat hij een leven lang de wereld heeft bestudeerd, weet dat algemeenheden kletspraatjes van logen en gogen zijn en die tot een simpele conclusie gekomen is: mensen zijn beesten, veel erger dan beesten; ze zijn grover en bovendien mismaakt door een verderfelijk orgaan dat ‘verstand’ zou moeten heten en dat de zetel van zulke stompzinnigheden als illusie en optimisme is. Dat is in de loop van de geschiedenis niet veranderd, zal ook nooit veranderen. En als mensen menen dat zoiets wel mogelijk is dan is chaos het enig mogelijke gevolg. ‘En zie nu de puinhopen van de schone wereld der progressieve illusie.’ Dat zinnetje in honderden varianten is het terugkerend adagio van het boek. Omdat de wereld nu eenmaal zo is, valt er niets anders te doen dan je af te zonderen en ‘aan me reet’ te roepen (Rowse is een eliteheer die trots is op zijn proletarische komaf). ‘Wat het publiek je ook kwalijk neemt, cultiveer het: dat ben je zelf,’ zegt hij met instemming in een passage over Cocteau. En over Henry de Montherlant: ‘Levend in een tijd van ontbinding en verval van de beschaving en haar waarden, werd hij des te sterker teruggedreven in zijn bolwerk van eenzaamheid, narcisme, solipsisme - wellicht nog de meest respect afdwingende reactie op de minderwaardige wereld van zijn tijd.’ ‘Van mijn tijd’ had er kunnen staan want De Montherlant werd acht jaar vóór Rowse geboren, in 1896.
Der Fall der Verdammten door Richard Edmont Flatters (1822-1878), uit: L'Amour bleu, Die homosexuelle Liebe in Kunst und Literatur des Abendlandes door Cecile Beurdeley)
Maar gelukkig loopt er langs die eeuwenlange vunzigheid een broze draad die weliswaar aanhoudend gebroken en vertrapt wordt, maar nooit verpulverd. Hij wordt vastgehouden door eenzame buitenstaanders, verschoppelingen die soms wat steun aan elkaar hebben, meestal alleen trots kunnen putten uit hun anderszijn. Want als die wereld zo smerig is en je behoort er niet toe, dan is dat toch fantastisch!