Blaffer
Woordrijk is ook Walravens tweede thriller, Dodenherdenking, met hernieuwd optreden van Charlie Allard, een Amsterdamse private eye. In zijn eerste avontuur, Liever geen politie, hield hij er twee vrouwen op na, maar die ballast is gelukkig overboord. Maar niet de nadruk op alle grappen: ‘Hij leek onaangenaam getroffen door mijn opmerking. Wat heette onaangenaam getroffen. Zijn mond klapte zo hard dicht dat ik de gouden kronen hoorde botsen.’ Of: ‘Hij glimlachte even, maar het was de wrange lach van de bekende boer op de weg naar de tandarts. Met zijn gedachten bij de rekening die later zou komen. Erger dan kiespijn.’
Nu is dat exuberante woordgebruik best te verklaren, want Allard drinkt als hij dienst heeft. Zijn eerste dag in het boek begint met drie whisky in de ochtend, zes pils tijdens de lunch, 's middags een whisky, 's avonds een biefstuk ‘met golven pils’, om half acht een pils, daarna whisky en later op de avond een aantal glazen champagne, en voor het naar bed gaan nog enkele centimeters whisky. Jammer, want de plot, die speelt rondom 4 mei en verraad bij het vroegere verzet, is best aardig. Maar net als in zijn debuut ontwikkelt die plot zich niet, Charlie Allard hoeft alleen maar een bestaande situatie op te lossen. Met meer moeite en beheersing zou het een leuke thriller zijn geworden. Alle modewoorden als Aids en herpes zijn er ook in te vinden.
Voor de liefhebbers van de Amerikaanse thriller moet ik nog even wijzen op een onverwachte variant: De Omega Dossiers van J. Alexander McKenzie. Een verhaal dat speelt aan de westkust van de States waar een geheimzinnige organisatie bezig is de macht naar zich toe te trekken. Daartoe hebben ze geheimzinnige dossiers aangelegd, waarvan het bedreigende verder niet duidelijk wordt. Dat is ook niet nodig want de FBI weet de zaak tijdig te klaren. Ze gebruiken daarvoor een geroutineerde Vietnam-piloot, die op zijn beurt geholpen wordt door Alan Hunt, van Indiaanse afkomst. Hunt heeft het licht gezien en onder zijn invloed raadpleegt Joshua, de ex-piloot, uit op wraak vanwege de moord op zijn vrouw, ook steeds meer de Gideon-bijbel. Twee vastberaden mannen, hun handen waren niet slap, hun knieën knikten niet. Ze hebben geluk, maar in de wetenschap dat geluk gelijkstaat aan de wil van God. En dat God altijd voor een oplossing zorgt als je zelf maar wil dat Hij je helpt. Met Reagans verkiezingstoespraken in het hoofd komt het als zeer realistisch over. Een doorsneethriller, maar wat ouderwets en aarzelend vertaald, de politie is nog de kit en het pistool nog de blaffer.
■