Behoudend beeld
Dat twee belangrijke getuigen van de kabinetscrisis in 1958 het zo moeilijk hebben om de feitelijke gang van zaken te reconstrueren, bewijst hoe ontoereikend interviews kunnen zijn. John Jansen van Galen en Herman Vuijsje, die in 1980 een boek schreven over Drees (het door Sijthoff uitgegeven Drees, wethouder van Nederland) volgden de interview-methode. Zij spraken met de hoofdpersoon en met velen die met hem samenwerkten. Het boek bevestigde het behoudende beeld dat er van Drees is ontstaan, zeker nadat deze in 1971 bedankte als lid van de Partij van de Arbeid en in zijn publikaties steeds meer verwantschap vertoonde met DS '70, de partij waarvan zijn vrouw en zijn beide zoons lid werden.
Drees-biograaf Jansen van Galen interviewde onlangs voor het PvdA-blad Voorwaarts een andere Drees-biograaf, Harry van Wijnen, van wiens hand het boek Willem Drees, democraat is verschenen. Van Wijnen volgde een andere methode dan het interview. Hij ging te rade bij geschreven bronnen en bepaalde zich bovendien tot de vooroorlogse Drees. Uit dat boek komt een onbekende en ongekende Drees te voorschijn. Van Wijnen zei tegen Jansen van Galen: ‘De Drees van 1963 (toen hij als politicus in ruste van 77 jaar begon met schrijven H.S.) was een uitermate moderate man, verburgelijkt, zijn jeugd geheel ontgroeid. Hij schreef vanuit de normen die bij hem gevestigd waren tijdens dat lange premierschap en riep van zichzelf het beeld op als de man die altijd gematigd en bezadigd was geweest. Maar dat beeld staat op gespannen voet met zijn vooroorlogse artikelen en toespraken. Ik denk dat we hier te maken hebben met een bewuste schoonmaking van het geheugen, zoals je wel meer ziet bij politici die tot aanzien zijn gekomen als nationale vredestichter.’
Het boek van Van Wijnen over Drees gaat dan ook over een radicale romanticus, die een reeks van helden had door wie hij zich liet inspireren: Marx, Lassalle, Jaurès, Troelstra, Gorter, Henriëtte Roland Holst, Frank van der Goes, Henri Polak, Jan van Zutphen. Hij was waarschijnlijk Dreyfusard (aanhanger van de Zola-beweging tegen het antisemitisme in Frankrijk) en zeker Multatuliaan. Hij nam het vol vuur op voor de muiters van De Zeven Provinciën (hoewel hij de muiterij een ontoelaatbare vorm van protest vond) en toonde zich een hartstochtelijk propagandist voor het Plan van de Arbeid waarmee de SDAP het democratisch moreel in de crisisjaren trachtte op te vijzelen.