Escapades
Toch had hun verhouding geen uitgesproken confidentieel karakter. Hoewel ze elkaar altijd beloofden open en eerlijk te zijn, was dat in werkelijkheid maar ten dele het geval. Harold was zeer terughoudend over zijn gerommel met vriendjes. Hij vond het niet belangrijk genoeg om Vita hiermee lastig te vallen. Hier viel wel iets voor te zeggen, want Harold was een weinig emotioneel persoon, die niet snel uit zijn doen raakte en zeker niet door verhoudingen.
Maar met Vita lag dat anders. Haar buitenechtelijke escapades waren stroomversnellingen die haar leven ontregelden en waar ze zich met huid en haar in stortte. Veel hiervan is aan Harold voorbij gegaan. Niet dat ze deze personen - op een uitzondering na, waren dit vrouwen - verzweeg, ze liet eenvoudig de intensiteit van haar gevoelens weg uit haar brieven.
De eerste keer dat Vita dit meemaakte was meteen ook de heftigste en de enige gelegenheid waarbij haar huwelijk wankelde. Dat was de affaire met Violet Trefusis, een vriendin uit haar jeugd, met wie ze op haar 26ste in een even stormachtige als onverkwikkelijke (haar eigen woorden in retrospectief) verhouding terechtkwam. Vita verkleedde zich als man, sprak met Violet af in Hyde Park Corner en gearmd maakten ze een wandeling door Mayfair - Vita met een sigaret in haar mond. The extraordinary thing was how natural it all was for me, schreef ze later in een autobiografische terugblik. Violet oefende druk op haar uit om weg te lopen, bezwoer haar dat ze niet zonder haar kon leven en Vita liet zich meezuigen, gefascineerd en verliefd als ze was. Ze planden een vakantie van twee weken in Frankrijk en bleven er vier maanden. Harold schreef handenwringende brieven, Vita's moeder zorgde voor haar zoontjes van vijf en twee, en Vita maakte hel en hemel mee. Toch deed ze niet de ultieme stap. Er waren natuurlijk de banden met haar gezin, maar wat haar tegenhield ging dieper. Vita beschouwde zichzelf eenvoudig niet als homoseksueel. Verliefdheid op vrouwen, lichamelijke intimiteit, alles goed en wel, maar niet het etiket. Ongetwijfeld heeft hierin beduchtheid voor schandalen en voor sociaal dédain meegespeeld, maar belangrijker was toch dat het beeld dat ze van zichzelf had ongeschonden moest blijven. Hoe wild haar leven er bij vlagen uit mocht zien, in haar diepste wezen was ze tamelijk conventioneel en gesteld op tradities. Voor latere verhoudingen met vrouwen koos ze dan ook minder krachtige persoonlijkheden dan Violet uit, zodat ze makkelijker de touwtjes in handen kon houden.
De uitzondering was natuurlijk Virginia Woolf, die met kop en schouders boven de rest van Vita's harem uitstak. Virginia was uiterst intellectueel, spits en een superieur schrijver. Vooral door dit laatste was Vita zeer geïmponeerd. Omgekeerd lag Vita's aantrekkingskracht in haar kwaliteiten als vrouw, met niet in de laatste plaats haar uiterlijk. Vita was aards, warm en schuwde het emotionele niet, eigenschappen die de koele, gereserveerde Virginia aanspraken.
Er zit in hun correspondentie een voortdurende wisseling van afhankelijkheidsposities. Vita wendt zich tot Virginia als ‘my gentle genius of letters’ en legt haar de twijfels voor over de waarde van haar schrijverschap. Virginia doet een beroep op Vita's moederlijkheid door op subtiele wijze aan haar zwakte en ziekelijkheid te refereren. Subtiel, omdat altijd ‘het ergste al weer voorbij is en ze zich al een stuk opgeknapt voelt.’ Virginia had inderdaad geen sterk gestel en bovendien had ze een geschiedenis van zenuwinzinkingen en gekte achter de rug. Waarschijnlijk is dit de oorzaak dat hun verhouding geen noemenswaardige fysieke component heeft gehad. In een brief naar Harold, die zich een beetje ongerust maakte over wat er gaande was, want zijn vrouw had ‘geen gelukkige hand met andermans huwelijken’, schreef Vita: ‘... scared to death of arousing physical feelings in her, because of the madness.’
De verhouding met Harold was bestendig door de afwezigheid van seks. Het lijkt me dat die met Virginia hier ook door in stand gehouden werd. Het feit dat hun liefde niet geconsumeerd werd (een enkel incident daargelaten) hield de fascinatie levend. En leidde tot prachtige, romantische brieven. In 1926, als Vita onder tranen afscheid heeft genomen, omdat ze
vervolg op pagina 11