Koningin
U schrijft dat religie en wetenschap gemeen hebben dat ze hun beoefenaren een vreemde mengeling van nederigheid en arrogantie ingeven. Ik heb van die nederigheid nog niks gemerkt.
‘Ik vind dat ik duidelijk stelling moet nemen. Het zou natuurlijk dom zijn om te zeggen dat mijn begrip van de wereld nu voltooid is. In de wetenschap moet je zoiets openhouden. Maar eerlijk gezegd heb ik niet het idee dat het nog erf zal veranderen.
Ik schrijf ook ergens dat de natuurkunde de koningin van de wetenschap is. Of we nu echt een fundamenteel fysisch principe zullen vinden of, zoals anderen zeggen, alleen maar betere en betere modellen zullen vinden zonder ooit de realiteit te beschrijven, het is wel de discipline die zich in de voorhoede bevindt bij het begrijpen van de wereld.
Want als je iets nederigs wilt horen: in andere takken van de wetenschap dringen de resultaten van de nieuwe natuurkunde maar heel traag door. Het leven zelf bijvoorbeeld, bewustzijn, daar weten we nog bijna niets van, maar de biologie pakt dat nog steeds aan met een technisch, reductionistisch apparaat, met methoden uit de negentiende eeuw!
Terwijl dáárover de natuurkunde juist iets heeft ontdekt: dat je niet alles kunt verklaren door het steeds maar op te splitsen, dat de som meer kan zijn dan de delen. De laatste tijd wordt er in allerlei wetenschappen, wiskunde, chemie, ook biologie, resultaat geboekt door op die manier te gaan kijken. Dat is de toepassing van dat holisme waarover iedereen het zo graag heeft. Niet iets dat zonodig tot het boeddhisme moet leiden, het wil gewoon zeggen dat er in grote fysische systemen natuurwetten op ontdekking liggen te wachten die volstrekt nieuw voor ons zijn.’
Einstein is volgens u de apostel Paulus van de nieuwe natuurkunde. Wie is Paul Davies?
Verrast, maar bijna zonder nadenken: ‘Een van die ongenoemd gebleven klerken die de evangeliën uitschreven. Mensen zullen zich mijn naam niet herinneren, maar misschien wel de boeken. Er staan uiterst machtige ideeën in.’
■
‘God and the New Physics’ en de andere genoemde boeken van Paul Davies zijn uitgaven van J.M. Dent & Sons, Londen. Onlangs verscheen daar van zijn hand ook ‘Superforce’, over het zoeken naar een ‘verenigde veldtheorie’ voor de belangrijkste natuurkrachten tussen deeltjes.
‘God in de nieuwe natuurkunde’ is uitgegeven bij Veen en kost f34,90.
Bas den Hond is zelfstandig wetenschapsjournalist
Het nieuwe boek van Tomi Ungerer Once in a Lifetime heeft slechts één onderwerp, maar het is groot genoeg voor tientallen tekeningen: de kruisraket. Tekeningen laten zich niet vertellen, vandaar hier en op de pagina's 10 en 18 enkele voorbeelden. Once in a Lifetime is uitgegeven door Jonathan Cape en kost f27,70.
tomi ungerer