Een eigentijdse familieroman
Wat er terecht komt van Marjolein en de anderen
De havezates door Margot Veerman Uitgever: Holkema & Warendorf, 188 p., f24,50
R. Ferdinandusse
‘Zij wist het, zij had het altijd geweten. Meer dan twintig jaar lang heeft Marjolein de Borgh-van Havezate, de schatrijke dochter van textielbaron Anton van Havezate, de ogen gesloten voor de waarheid over haar man Paul.’ Zo luidt de aankondiging op de achterflap van deze roman. Paul de Borgh is chirurg en achtenveertig. Hij heeft Marjolein zwanger gemaakt toen ze achttien was, waardoor ze door haar vader baron Anton werd weggezonden met een voorschot op haar erfenis. Paul heeft daarna een kind gekregen uit een geheime verhouding met Milou Caron. Milou schreef hem af met een koel briefje en ging naar Amerika waar ze met Tony trouwde. Daarna had Paul een verhouding met Lucille van Raalte, hoofd van de operatiekamer, maar schreef haar met een koel briefje af. Daarna kreeg hij een verhouding met Els van Zanten, neurologe in zijn eigen ziekenhuis. Milou komt naar Nederland met een ziek kind en Paul krijgt trillende handen als hij beseft dat het zijn kind kan zijn. Lucille ziet dat en waarschuwt Marjolein met een anoniem briefje. Pauls oudste dochter Hester heeft een verhouding met Gerard van Zanten, broer van Els, maar hij wil niet scheiden. Paul waarschuwt Gerard ermee op te houden maar als hij weigert licht hij de vrouw van Gerard in. Marjolein krijgt een anonieme waarschuwing (van Lucille) en gaat naar Els, en vertelt het daarna aan Paul, die verbluft reageert met: ‘Wat een figuur sla ik!’ Marjolein, die een privé-chauffeur heeft die André heet, en een privé-secretaris die Dirk heet, en een hoofd van de huishouding die Irene heet, besluit Paul geen geld meer te geven zodat hij alleen zijn chirurgeninkomen heeft en dus niet met Els kan trouwen. Bovendien wordt zij uit Indonesië opgebeld door tante Anna van Wijnen, die Couperus heeft gelezen en dus in haar jeugd in de tropische nacht een figuur uit huis heeft zien dragen. Dat was in de nacht dat Marjoleins
moeder stierf, dus die zal nog wel leven. Marjolein gaat erheen met haar zuster Jolande en zij ontmoet directeur Hans Tervoort van de inrichting waar haar moeder ligt. Haar vader is dus een bigamist en Marjolein voelt zich tot Hans Tervoort aangetrokken, hij is een leuke man. Milou krijgt een verschrikkelijk auto-ongeluk en gaat dood. Paul, die een privé-chauffeur heeft die Max heet, gaat erheen en is verdrietig. De oudste zoon van Paul en Marjolein heet Jaap en is ongelukkig. Jaap verdwijnt en laat een briefje achter. Marjolein schakelt een privé-detective in die Van der Vliet heet om Jaap te zoeken. Paul schakelt een privé-detective in die Van der Vliet heet om uit te zoeken wat Marjolein in Indonesië deed. Jaap vlucht naar Spanje en ontmoet zijn vroegere geliefde, de oudere gescheiden Madeleine. Jaap bekent dat hij wegens dronken rijden een week gezeten heeft, dat verborgen hield en gechanteerd wordt door neef Alfred van Havezate. Madeleine overreed Jaap om terug te gaan. Jaap krijgt verschrikkelijk ongeluk, voor verlamming wordt gevreesd. Alfred blijkt de ex-man van Madeleine, dus kan ze als oudere gescheiden vrouw in de familie worden opgenomen. Jaap wordt beter, Alfred wordt ontmaskerd en onterfd door baron Anton. Jaap trouwt met Madeleine en krijgt kind. Hans Tervoort komt naar Nederland maar vermag Marjolein toch niet te boeien. Gerard van Zanten scheidt, maar Hester wil hem niet meer. Hans Tervoort ontmoet Els van Zanten en gaat trouwen. Paul is er in smoking en Marjolein in zijden jurk en zij hervinden elkaar. Lucille van Raalte trekt wit weg.
Toch staat op de achterflap dat het gaat om een drama waarvan de afloop voor niemand te voorspellen is. En ook: ‘Een meeslepende familieroman waarin intriges, liefde en schandalen hoogtij vieren. Deze eigentijdse familieroman verscheen eerder als feuilleton in het weekblad Libelle.’ De De Borgh-Havezates wonen aan de Vecht in een huis met twee dubbele garages. Als er verdriet heerst wordt er sherry gedronken, bij verschrikkelijke ongelukken whisky. Het boek telt slechts 188 bladzijden.
■