Ernstig spel
Argentinië en Paraguay onder de politieke loep
Geen tranen geen vergeten door Osvaldo Soriano Vertaling: Raoul de Smet Uitgever: In de Knipscheer, 123 p., f23,50
De revolutie op de fiets door Mempo Giardinelli Vertaling: Helga van Buuren en Hélène Trienekens Uitgever: Het Wereldvenster, 223 p., f29,50
Maarten Steenmeijer
Toen Juan Perón in 1955 werd gedwongen Argentinië te ontvluchten, had zelfs de trouwste peronist zich kunnen realiseren dat zijn tienjarige, spectaculaire bewind op een fiasco was uitgelopen. Maar toch: Perón was er weliswaar niet in geslaagd om Argentinië de vooraanstaande plaats in de wereld te geven die hem voor ogen stond, wel had hij kans gezien om de sociale verhoudingen in zijn vaderland te veranderen. Door de deviezen die dank zij de voedselexport binnenstroomden grotendeels te besteden aan de verbetering van de inkomens en van de sociale voorzieningen van de laagste inkomensgroepen en door de trek vanuit de binnenlanden naar Buenos Aires te stimuleren, gaf Perón een groot deel van de Argentijnse bevolking iets wat ze nog niet kenden: een menswaardige positie.
Eva Perón
De oligarchie kon niet veel anders doen dan zich terugtrekken achter een muur van arrogantie en wachten op betere tijden. Die zouden niet lang op zich laten wachten, maar zoals vroeger werd het nooit meer. Symbool van deze emancipatie van het volk werd Evita Perón: een knappe vrouw van eenvoudige komaf die de eerste vrouw van Argentinië werd en haar achtergrond nooit zou verloochenen. Haar vroegtijdige dood betekende het begin van een mythe die nog nauwelijks iets van haar glans heeft verloren. Een mythe waar het peronisme dankbaar gebruik van maakte.
Men kan zich voorstellen dat toen Juan Perón op 20 juni 1973 terugkeerde naar Argentinië - inmiddels hertrouwd met Isabel, in alle opzichten een slap aftreksel van Evita - hij op een warm onthaal kon rekenen. Dat er bij zijn aankomst op het vliegveld reeds vele doden vielen, deed echter het ergste vermoeden. En inderdaad: zijn tweede bewind (dat een klein jaar duurde: van oktober 1973 tot zijn dood op 1 juli 1974) kenmerkt zich door willekeur, moord, intriges, corruptie, maar bovenal: onduidelijkheid. Niet alleen stelde Perón zich minder terughoudend op tegenover de bovenklasse, ook was het peronisme inmiddels een vergaarbak geworden van alles wat er aan politiek te koop was. Van extreem links tot extreem rechts riep iedereen met evenveel vuur en overtuiging: Viva Perón!
In deze verwarrende periode speelt Geen tranen geen vergeten van Osvaldo Soriano. In Colonia Vela, een gewoon plaatsje in een gewone Argentijnse provincie, worden de delegado (een soort gemeenteraadslid) Ignacio Fuentes en de gemeentesecretaris Mateo beschuldigd van verraad aan de beweging. Het hanteren van termen als infiltranten, marxistische communisten en bosljewieken is voldoende bewijs. De delegado is te goed ingevoerd in het politieke spel om niet onmiddellijk eieren voor zijn geld te kiezen: hij verschanst zich met de gemeentesecretaris, een snel tot korporaal bevorderde agent, een even snel tot directeur van de openbare werken bevorderde plantsoenarbeider en een dronkelap in het gemeentehuis. De autoriteiten laten niet lang op zich wachten. Er volgt een kleine burgeroorlog die tot de volgende ochtend duurt. Het stadje is dan half verwoest en de voornaamste strijders zijn gesneuveld.