Pocket & paperback
O, how the wheel becomes it! door Anthony Powell (Penguin, f 16,40) Het thema van de laatste, dunne en schijnbaar luchtige roman van de bijna tachtigjarige Powell is niet zo luchtig: een auteur moet inzien dat zijn gevoelens van superioriteit op literair gebied en in de liefde ongegrond zijn. Maar Powell werkt het amusant uit. De derderangs auteur en literair criticus Geoffry Shadbold moet van zijn uitgever beoordelen of het dagboek van Cedric Winterwade publikabel is. Winderwade heeft in de jaren twintig één boek geschreven en daarna niets meer. Shadbold, destijds met hem bevriend, schreef een enigszins lovende kritiek, om niet van jaloezie beschuldigd te kunnen worden. Nadien bekoelde hun relatie. Shadbold moet nu erkennen dat het dagboek van zijn inmiddels overleden jeugdvriend niet slecht is. Hij ontdekt echter dat Winterwade achter dezelfde dames aanzat als hij, en in het geval van Isolde met succes. Om zichzelf niet te compromitteren houdt hij de publikatie tegen. Maar opeens blijkt iedereen geïnteresseerd in Winterwade. Tijdens een televisie-interview komt Shadbold volkomen in de schaduw te staan van de jeugdvriend en Isolde, die hem om een voorwoord bij haar memoires vraagt. Als blijkt dat het dagboek vernietigd is, gaat Shadbold er onderdoor.
The Awaking and selected stories door Kate Chopin (Penguin f 19,05) Toen The Awaking, een roman over de geestelijke en seksuele hergeboorte van een vrouw, in 1899 verscheen, werd het door de critici verworpen als een immoreel boek. Kate Chopin was een schrijfster van het fin de siècle. Haar onderwerpen passen binnen de traditionele feministische literatuur van die tijd. De hoofdpersoon in The Awakening, de jonge moeder Edna Pontellier, weigert zich te laten opsluiten in het huiselijk leven. Ze verwerpt de huwelijkse conventies en eist voor zichzelf morele en erotische vrijheid. Na een realistisch begin krijgt het verhaal een welhaast sprookjesachtig karakter als Edna's seksuele bevrijding beschreven wordt. Met een prachtige symboliek schetst Chopin de wereld van deze creoolse madame Bovary. De korte verhalen hebben grotendeels dezelfde thematiek, met iets meer nadruk op de couleur locale. Het slotverhaal ‘The storm’ heeft zulke revolutionaire implicaties dat de schrijfster het niet tijdens haar leven durfde te publiceren. De introductie van Sandra M. Gilbert is zeer verhelderend; haar interpretatie van The Awakening als de tweede komst van Aphrodite is aannemelijk. Een goed verzorgde uitgave met leessuggesties.
The Peter Pan Syndrome door Dan Kiley (Corgi, f 13,60) Peter Pan is het jongetje dat altijd klein wil blijven en plezier wil hebben. Samen met andere kinderen vertrekt hij dan ook in een boot naar Never Never Land. In The Peter Pan Syndrome van dr. Kiley vinden we de mannelijke tegenhanger van Assepoester, zoals beschreven door Colette Dowling in The Cinderella Complex. Kiley heeft het over mannen die niet volwassen worden, dat is het PPS, maar richt zich vooral tot vrouwen. Zij zijn degenen die aan het werk moeten. (Moesten de heren aan het werk om de dames van hun problemen af te helpen?) Middels een Libelletest kan de vrouw, vriendin of minnares van het slachtoffer constateren in hoeverre hij aan het P.P.-complex lijdt. Vervolgens wordt er een blauwdruk voor verandering gegeven. De adviezen zijn concreet: ‘When introducing a problem, say “I wish to confront you about...”’ Het is eenvoudig de draak te steken met de kouwe-grondpsychologie van Kiley, en zin pasklare adviezen zijn om te lachen. Toch blijkt bij serieuze lezing dat veel van wat hij beschrijft herkenbaar en eerder om te huilen is.
West of Sunset door Dirk Bogarde (Penguin, f 13,65) Het laatste boek van de schrijvende Dirk Bogarde is gesitueerd in Los Angeles waar ‘anything and everything happens.’ Jonathan Pool, een Engelsman van middelbare leeftijd die in de Provence woont, zoals Bogarde, bezoekt een oude liefde in Los Angeles. Zij, Alice Arlington, boetiekhoudster en moeder van twee kinderen, is de weduwe van Hugo, een big spender zonder geld die zichzelf te pletter heeft gereden in zijn Maserati. Jonathan is naar LA gekomen omdat zijn laatste boek gekocht is voor verfilming. Al snel blijkt dat de producent het boek totaal wil omvormen tot een horrorfilm ‘Voodoo Death’. Pool werkt tegen en het hele project vervalt. In zaken geen geluk dus, in de liefde des te meer. Zijn liefde voor de sensitieve kinderpsychologe Lea wordt beantwoord en samen vertrekken ze uit Hollywood. Spannend is het allemaal niet en de lichtironische beschrijvingen van het holle Californische leven zijn eerder en beter gedaan. Uitspraken als ‘Protein... It's revolutionized my life’ van een notenfreak en het gekibbel van de dames van elf en dertien over Mahler en Karajan irriteren meer dan dat ze amuseren.
Endless War - How we got involved in Central America - and what can be done door James Chace (Vintage Special, 144 p., f 16,65). De vroegere redacteur van het tijdschrift Foreign Affairs en huidige redacteur van de New York Times Book Review James Chace schrijft in een historisch exposé dat de bemoeienis van Amerika met de landen in Midden-Amerika al zo'n honderdvijftig jaar aan de gang is en zelden met de bedoeling ruimte te scheppen voor een onafhankelijke ontwikkeling van de landen. Cuba en de Sovjetunie fungeren slechts de laatste decennia als alibi voor de Amerikaanse ‘bezorgdheid’, maar het gebied is al langer een tuin waar slechts onkruid in groeit volgens de Amerikaanse politiek.
REINTJE GIANOTTEN