Voorkeur voor het moment
De rijkdom van Engelse dichter Craig Raine
Rich door Graig Raine Uitgever: Faber & Faber, 110 p., f 16,50 Importeur: Nilsson & Lamm
Rob Schouten
Een van mijn mooiste leeservaringen van het moment is de bundel Rich van de Engelse dichter Craig Raine, een werk dat is zoals het heet. Raine, geboren in 1944, is in Engeland een aandachttrekkend dichter van een generatie veertigers, en voortzetter van de lijn Auden-Larkin, dichters met een warmere en diepere aandacht en liefde voor de realiteit van het bestaan dan die werkelijkheid gemiddeld zelf opbrengt. Daarnaast beschikt hij over een taal- en beeldvermogen dat van het gewone iets subliems en uitzonderlijks maakt. Het zou zonde zijn als hij niet ook in Nederland bekend werd.
De bundel mag ‘rijk’ heten omdat de schrijver ervan het leven als rijk ervaart, rijk aan beelden, impressies, rijk aan mensen en rijk aan armoede soms. Zij bestaat uit drie delen, het eerste en het derde poëzie, het tweede proza. Het prozagedeelte is Raines autobiografie waar de gedichten door de opbouw van de bundel naartoe stromen en uit ontstaan, en waar ze gedeeltelijk ook thematisch mee samenhangen. De eerste afdeling, over merendeels huidige ervaringen, is getiteld ‘Rich’, de laatste die meer teruggrijpt in het verleden ‘Poor’. De begrippen rijkdom en armoede zijn bij Raine geen abstracte grootheden maar ontstaan uit zijn eigen visie op, zijn omgang mét de dingen. Dat houdt direct hun betrekkelijkheid in, die door zijn temperament in het voordeel van de ‘rijkdom’ uitvalt.
De titel van het autobiografische proza ‘A silver plate’ is dubbelzinnig en scharniert tussen ‘rijk’ en ‘arm’. Een zilveren schaal is het, in het motto van de derde afdeling genoemde, zilveren dienblad, waarop de vreugden des levens worden geserveerd èn tegelijk het zilveren plaatje in de schedel van Raine senior, de belichaming van handicap en ontbering.
In ‘A Silver plate’ beschrijft Raine hoe hij opgroeide in een lower-class milieu in Noord-Engeland, met een vader die bij een oorlogshandeling hersenletsel heeft opgelopen, epileptisch is geworden en in zijn schedel een zilveren plaatje heeft gekregen plus enkele weke gaten, waarin hij zijn zoon zo nu en dan laat dippen en waaruit van tijd tot tijd wat bloederig been opwelt. De man heeft iets mystieks en charismatisch, is een spiritualist in tegenstelling tot Raines moeder, die het katholieke geloof aanhangt, nuchter haar weg gaat en enigszins banale pretenties heeft om in betere kringen mee te tellen. Het verschil tussen beiden is mooi getypeerd in hun omgang met de huiselijke fruitschaal op het dressoir. Voor de moeder is dat een statussymbool, voor de vader iets om van te eten en te genieten.