Een te groot oppervlak
Joan Didions roman over politiek en innerlijke trauma's
Democracy. A Novel door Joan Didion Uitgever: Simon and Schuster, 234 p., f50,20 Importeur: Van Ditmar
Nienke Begemann
Ik heb Democracy niet kunnen lezen zonder meerdere malen in slaap te vallen, en zonder evenveel keer opnieuw te hebben moeten beginnen, omdat de personages in het verhaal me maar niet helder bij wilden blijven. Geen goede tekenen, maar Didion is niet een schrijfster wier boeken je soms wel en soms niet bespreken kunt, daarvoor is ze te ernstig bezig met het opbouwen van een oeuvre waarin bepaalde lijnen steeds verder worden doorgetrokken.
Laat ik proberen weer te geven waar Democracy over gaat. Het is het verhaal van Inez Victor, geboren Christian, echtgenote van Harry Victor, Amerikaans senator en presidentskandidaat, en van Jack Lovett, een Amerikaan die verwikkeld is in onduidelijke handelsoperaties in vliegtuigen en andere niet nader omschreven waar, in uithoeken van de wereld waar Amerikaanse belangen vertegenwoordigd zijn - Viëtnam, Djakarta, Kuala Lumpur en de eilandjes in de Stille Zuidzee waar al sinds jaar en dag atoomproeven worden gedaan. Inez en Jack houden elkaar twintig jaar lang op een minimale manier in leven door elkaar, veelal op afstand, te beminnen. Ondertussen gaat het officiële leven van Inez als vrouw van Harry Victor gewoon door. Dat wil zeggen, gewoon is hun leven nauwelijks te noemen, al was het alleen al omdat ze nooit alleen zijn. Jarenlang worden ze altijd en overal vergezeld door Bobby Dillon, die Harry begeleidt als een soort manager, zijn stukken voor hem schrijft, zijn optredens regelt en zowel Harry als Inez letterlijk voorzegt wat ze tegen journalisten kwijt mogen. Ook hun gezinsleven wordt door Bobby bewaakt, met nogal desastreuze gevolgen.
Op een bepaald moment haakt Inez af. Ze zegt tegen een journaliste dat de hoogste prijs die ze voor de politieke loopbaan van haar man heeft moeten betalen, geheugenverlies is. Ze bedoelt dat ze de herinneringen aan haar hele leven kwijt is - alles is vaag en onduidelijk geworden. Jack Lovett gaat door met zijn excentrische bestaan, zijn ongearticuleerde liefde voor Inez en zijn onduidelijke handel, tot hij een hartaanval krijgt en verdrinkt in het ondiepe van een zwembad in Kuala Lumpur. Daarna blijft Inez in Kuala Lumpur, ze werkt daar in vluchtelingenkampen en wil pas terug naar Amerika als er geen enkele vluchteling meer over is, en dat kan lang duren.
Jan Didion foto Jerry Bauer