Film
Denk niet dat Blotto een tijdschrift is voor kinderen, omdat er nu toevallig een stukje in Het Blauw Geruiten Kieltje staat. Het is al erg genoeg dat sommige mensen denken dat de films van Laurel & Hardy films voor kinderen zijn. Onzin. Het zijn films voor de jeugd van vier tot vier-en-negentig jaar, zullen we maar zeggen. Zo denken ze er bij Blotto ook over.
Misschien zijn de films van Laurel & Hardy wel het beste van wat er óóit gemaakt is op film. Hoe durf ik dat zomaar te zeggen? Het beste? Wie bepaalt dat? Ik niet. Ik geef het toe. Maar ik weet toevallig wie het wél bepaalt. En dat is Grootmoeder Tijd.
Ze is zo scheel als een kanarie en ze fluit zo vals als een piepende deur, maar toevallig weet ze wel wat het beste is! Al heeft ze dan een wrat met een haar op d'r kin.
Je hebt een wat rare uitdrukking en die luidt: ‘Het Heeft De Tand des Tijds Doorstaan’. Wel, als jij het gebit van Grootmoeder Tijd eens gezien had, wist je direkt wat hiermee wordt bedoeld. Maar misschien kan je je het zo ook wel voorstellen.
Hoe dan ook - die films van Laurel & Hardy hebben de tand des tijds doorstaan en daarom horen ze bij de beste films. Nu is dit natuurlijk weer een hoop gezeur om niks, want dat het de beste films zijn, had je zelf al lang gezien! Nou, goed zo.
Ik wou maar zeggen dat het films zijn die - al vanaf het moment waarop ze gemaakt zijn - door iedereen prachtig gevonden worden. Het zijn films die niet verouderen. Hoe komt dat? Niet alleen omdat het zeer grappige films zijn met zeer grappige situaties. Maar vooral omdat ze over twee heel bijzondere en bijzonder aardige mensen gaan (Stan & Ollie dus - moet ik dan ook alles uitleggen?!). Zij hebben voortdurend pech en zijn de beste vrienden van elkaar. De allerbeste vrienden. Ze hebben eigenlijk alleen elkaar maar in deze wereld, waar steeds vreselijke dingen gebeuren. Juist omdat ze zo onschuldig en onhandig zijn, ga je van ze houden. Nou, dat zijn dingen (vriendschap en liefde en zo) die natuurlijk nooit verouderen.
Natuurlijk komt daar nog wel wat bij. Laurel & Hardy zijn twee bijzondere mensen die heel goed kunnen acteren. Dat wil zeggen: op het goeie moment het goeie gezicht trekken, of het goeie gebaar maken, of de goede zin zeggen. Alleen: wat is het goeie moment? Precies. Dat kan niemand je van tevoren zeggen. Sommige acteurs weten dat (of liever: voelen dat aan). Andere niet. Laurel & Hardy wisten dat precies. En dat is natuurlijk ook weer het grote verschil met films als Star Wars, Tarzan, Superman, Indiana Jones, enz. In die films gebruiken ze allerlei technische filmtrucs om een bepaald effect te krijgen. Daar is niets tegen. Zeer goede trucs soms, met prachtige effecten. Het is alleen anders. Bij Laurel & Hardy zie je dat soort trucs bijna niet. En toch hebben ze ook hun effect. Door het goeie moment waarop iets gebeurt, waardoor jij moet lachen. Of huilen. Zie maar. Voor wie Engels kan lezen staan in Blotto gedeelten van een filmscript van een film van Laurel & Hardy. Daarin staat shot voor shot, opname voor opname, beschreven wat er gebeurt, en wordt gezegd. Zo kan je precies zien hoe zo'n filmscène wordt opgebouwd.
Voor wie geen Engels kan lezen staan er leuke foto's in. En ook een interview met André van Duin die bloemen op het graf van Stan Laurel heeft gelegd. En nog veel meer. Ook gezeur.
Er komen vier nummers per jaar uit van Blotto. Een abonnement kost 30 gulden (twee nummers 15 gulden). Dat is veel. Maar je weet toch wel hoe je een girocheque van je vader of moeder moet invullen? Bij het gironummer zet je: 6269, bij het adres: ABN-Leidseplein 2, Amsterdam, en bij de mededelingen: t.n.v. Blotto, rek. nr. 548216371. En bij het ontbijt leg je de chèque even bij zijn of haar bord en zeg je achteloos: ‘Zeg, kan je even tekenen?’ Zo kan je iemand zich zelf iets leuks cadeau laten doen. Maar dat is weer een ander verhaal.
ROGIER PROPER