Een milde stank
Een nieuwe bundel verhalen van Saul Bellow
Him with his Foot in his Mouth and other stories door Saul Bellow. Uitgever: Harper & Row, 294 p., f47,50. Importeur: Van Ditmar
Doeschka Meijsing
Het is niet makkelijk om Saul Bellow lichtvoetig te noemen, speels en optimistisch. In de loop van de tijd zijn de boeken van Bellow ernstiger geworden, waarschuwender ook, alsof hij de lezer met de neus op de feiten wilde drukken van de corrupte, criminele en onverschillige wereld die we met z'n allen hebben opgebouwd. In zijn elfde en voorlaatste boek The Dean's December nam dat nogal grimmige vormen aan. De drie ‘horror-stories’ in dat boek, werkelijk gebeurde misdaden in de slums van Chicago, liegen er niet om als het erom gaat te laten zien hoe de droom van de welvarenden slaapt op de nachtmerrie van de have-nots.
In het geval van Chicago zijn de have-nots vooral de zwarten, zoals het geval is in bijna elke tot metropool uitgegroeide stad in de Verenigde Staten. Al in 1971, in een interview in NRC Handelsblad, gaf Bellow te kennen weinig fiducie te hebben in allerlei pogingen, blackstudies, om het lot van deze mensen te verbeteren: ‘Er is geen negercultuur’ zei hij, ‘de negers zijn Amerikanen, zij spreken Engels, hun muziek past in het Europese toonsysteem en is meestal gemaakt ter amusement van de blanken. Het zijn misdeelde, misbruikte mensen, zij kennen geen vak en leven alleen maar samen onder miserabele omstandigheden. Joden, Italianen en Polen hebben hun eigen liefdadigheid, hun organisaties en kerken - de negers hebben niets. Zij hebben bijna geen eigen literatuur. En wat het ergste is, ze helpen zich zelf niet eens. Als ze rijk worden, maken ze dat ze wegkomen.’
Veel van dit pessimisme heeft een vorm gevonden in The Dean's December en ik vind het een hoogtepunt in het morele (niet moralistische) en didactische oeuvre van Saul Bellow. Hij is de Amerikaanse intellectueel, van joods-Russische afkomst, die Amerika blijft zien zoals het zich zelf bedoeld heeft: de natie van de toekomst, maar die geen moment de ogen wenst te sluiten voor de bouwvalligheid van een systeem waarbij de kloof tussen arm en rijk apocalyptische vormen begint aan te nemen.
Saul Bellow, foto Thomas Victor
In zijn laatste boek, Him with his Foot in his Mouth, een bundel van vier (lange) korte verhalen, krijgen we een heel andere Bellow te zien. Er is geen gedreven boosheid meer. De wereld stinkt nog wel, maar het is een verdraaglijke stank die nu eenmaal, par origine, aan mensen kleeft.
In drie van de vier verhalen is er een verteller, een ik-persoon op rijpere leeftijd, die terugblikt op het leven en de mensen die hij daarin is tegengekomen. Bellow is een denker, een filosoof en een psycholoog, evenals de verteller in deze verhalen. Een ondertoon van humor ontbreekt hem nooit, evenmin een lichte toets van mildheid. Tegelijkertijd roept deze bundel verhalen, waar veel, zeer veel personages ten tonele worden gevoerd, een gevoel op van: wat modderen mensen toch aan, wat zijn ze toch allemaal bezig met geld, grootse plannen, bedrog en futiliteiten. Niets is echt een drama. Alles krioelt gewoon door - en we worden ouder.